Отличен 6 изкарал шефа на КПКОНПИ на изпита за окръжни прокурори

Антон Славчев е кандидатствал през август

Новини
16:49 - 19 Ноември 2023
6673
Отличен 6 изкарал шефа на КПКОНПИ на изпита за окръжни прокурори

Антон Славчев, който след оставката на Сотир Цацаров на практика оглавява антикорупционната комисия КПКОНПИ, е изкарал пълна шестица на писмения изпит за окръжни прокурори. Това се вижда от класирането след този етап в конкурса, обявено от Висшия съдебен съвет вчера, пише СЕГА. До следващия етап - устен изпит, са допуснати 100 кандидати. Те се състезават за общо 10 места в окръжните прокуратури в страната. Писменият изпит се състоя от казус и тест, като Славчев е получил 6 и на двата компонента. 

На 6 октомври беше обнародван и влезе в сила новият Закон за противодействие на корупцията. По силата му се създава нова Комисия за противодействие на корупцията (КПК), а КПКОНПИ се превръща в комисия за конфискация (КОНПИ), като тепърва ще се приема нов закон и за това.

В тримесечен срок от влизането в сила на закона Народното събрание трябва да избере тримата членовете на КПК, при това с мнозинство от 2/3 от всички депутати. Дотогава функциите им ще се изпълняват от заварените членове на закритата КПКОНПИ. След избора, заварените ще продължат мандата си като членове на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество. 

Антон Славчев е кандидатстват за прокурор още през август. И тогава обаче вече беше ясно, че КПКОНПИ няма да я бъде още дълго. 

Официално обявената биография на Славчев гласи, че той е завършил е Висшето военно транспортно училище "Тодор Каблешков" в София и Великотърновски университет  "Св. св. Кирил и Методий", откъдето се е дипломирал като юрист. Има дългогодишен стаж в системата на МВР. В периода 2008 г. до 2018 г. е служител на ДАНС. През април 2018 г. е избран от Народното събрание за заместник-председател на КПКОНПИ.

Антон Славчев не е единственото известно име в списъка с кандидатите за прокурори. Там е и доскорошното парламентарно юридическо острие на ГЕРБ Дани Каназирева. За разлика от Славчев обаче тя не е пълна отличничка, а има 5.50, тъй като е изкарала шестица на казуса по наказателноправни науки, но петица на теста по право на ЕС.

Пълните отличници от писмения изпит се броят на пръстите на едната ръка, а оценка 5.50 и по-висока имат повече от 10 души. Въпреки това и при двамата именити кандидати ще има голямо значение как се представят на устния изпит. Той е насрочен за 1-4 декември. И двамата ще бъдат препитани още в първия ден, тъй като допуснатите кандидати са разделени по азбучен ред.

Според биографията, която Каназирева сама е обявила на сайта си, тя е възпитаник на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", има специализации по "Британско право и право на ЕС" в "Кеймбридж". Доктор е по конституционно право с дисертация "Местната власт в условията на членство на България в ЕС".

Едновременно с резултатите ВСС публикува и решението на казуса по наказателноправни науки, както и отговорите на теста по право на ЕС и в областта на правата на човека.

Десетте места са в окръжните прокуратури на Враца, Кюстендил, Пазарджик, Русе, Търговище, Сливен - по едно, както и по две в Софийската окръжна прокуратура и в ключовата Софийска градска прокуратура.