Отмениха 2000 операции заради Ковид-19

Профилактиката спира и хора със злокачествени заболявания си остават вкъщи недиагностицирани

Новини
01:08 - 29 Октомври 2020
1997
Отмениха 2000 операции заради Ковид-19

Коронавирусът отмени около 2000 операции и процедури за малко повече от месец. В националната листа за планов прием в лечебните заведения са записани хиляди пациенти, които трябва да бъдат хоспитализирани в последните дни на октомври и през ноември.

Сега обаче те остават на опашка, тъй като от миналата седмица със заповед на здравния министър болниците в почти цялата страна преустановиха плановите операции. Такива временно няма да се провеждат във всички области, оцветени в оранжево и червено, където заболеваемостта от Ковид-19 е по-висока.

Забраната обаче не се отнася за извършването на трансплантации, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, а също дейностите по асистирана репродукция и ражданията. „Заповедта не касае първичната и специализирана извънболнична помощ, както и спешните пациенти. Тя не се отнася и до онези, които имат неотложни състояния по преценка на общопрактикуващия им лекар или друг специалист от извънболничната помощ“, уточниха от здравното министерство.

В една от най-големите столични болници ВМА на опашка за прием са около 100 пациенти, които трябва да бъдат лекувани по различни клинични пътеки. Сред най-честите са диагностика и лечение на стенокардия, хирургично лечение при надбъбречни заболявания като киста на панкреаса и др. В две болници в Плевен пък записани за планов прием са още над 100 души, като сред отложените процедури са тези по КП 069.1 за интервенционални процедури при заболявания на гастроинтестиналния тракт, КП 61 за диагностика и лечение на мултипленна склероза и др. Отложени са също операциите за смяна на тазобедрени и коленни стави, артроскопските процедури, както и офталмологичните, като консервативно лечение на глаукома, интервенции при заболявания на ретината и др. Списък с пациенти за планов прием са подали и болници в Шумен, Русе, Стара Загора. Много от лечебните заведения пък дори не са успели да въведат плановите си операции в националната листа.

От Българския лекарски съюз се обявиха против спирането на плановите операции. С тяхното становище се съгласяват и много други медици от цялата страна. Сред тях е доц. Калоян Давидов, началник на клиниката по Урология в Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда. „Проблемите са няколко. На първо място, когато говорим за преустановяване на плановия прием, много хора разбират, че трябва да спрат да ходят на лекар. Те се страхуват и не търсят помощ. Така, въпреки че онкологичните заболявания продължават да се лекуват, профилактиката спира и хора със злокачествени заболявания си остават вкъщи недиагностицирани“, обяснява доц. Давидов, цитиран от в. "Телеграф".