Отнели точките на Юве заради... шефове

Спорт
17:54 - 30 Май 2023
1296
Отнели точките на Юве заради... шефове

От Апелативния съд на Италианската футболна федерация официално обявиха причините Ювентус отново да бъде наказан заради обвинение във фалшифициране на капиталови печалби, след като делото беше върнат от Италианския олимпийски комитет за преразглеждане.

Най-любопитен е пасажът, свързан с мотивацията клубът да бъде наказан с точно 10 точки, което на практика лиши “Старата госпожа” от участие в Шампионската лига през следващия сезон.

От съда посочват, че точките са били отнети заради присъдите на бивши ръководители: 4 заради спортния директор Фабио Паратичи (отстранен от футбола за 30 месеца), 3 заради президента Андреа Аниели (24 месеца), 2 заради изпълнителния директор Маурицио Аривабене (24 месеца) и 1 заради Федерико Керубини (16 месеца), който в разследвания период беше само помощник на Паратичи.

Отбелязва се още, че от първоначалната санкция от 15 точки са били приспаднати 5 пункта заради оневинените бивши ръководители, сред които е вицепрезидентът Павел Недвед.

Веднага след обявяването на присъдата от Ювентус излязоха с позиция, че ще обжалват решението, но впоследствие от публични коментари на новото клубно ръководство стана ясно, че в торинския гранд са се отказали от това намерение и смятат случая за приключен.