Отново разнобой в шаха

Проблемите са много сериозни, заяви Антоанета Стефанова

Спорт
16:07 - 12 Февруари 2024
1492
Отново разнобой в шаха

Неразбирателството между двете основни федерация по шахмат продължава. Председателят на Българска спортна федерация по шахмат Милен Василев отказа призива на БФШ 2022 за обединение. Той даде съвместна пресконференция с гросмайстор Антоанета Стефанова, която бе възнаградена за Спортист №1 на месец януари.

Василев заяви, че обединение в възможно само в БСФШ, защото тя е лицензирана от ФИДЕ и Европейския шахматен съюз.

„Искам да благодаря на нашите спонсори за лагера. Предвиждаме още един такъв преди самата олимпиада, за да се стикова отборът в последния момент. От Европейското през април отново очакваме медали. Тежко е положението, нямаме финансово финансиране, но не ни спира да постигаме успехи. Проблем си е за федерацията, гледаме това да не рефлектира върху нашите състезатели.

Главното финансиране отива в лицензираната федерация, която към момента е БФШ 2022. Ще настояваме по Закона за спорта да бъде отнет техния лиценз. Проблемът е, че те никога не са били лицензирани, за да им бъде отнет лиценза“, започна Василев.

„Мисля, че е моментът да отговоря на БФШ 2022. Няма как да има обединение в тяхната федерация. Те не са членове на ФИДЕ и Европейския шахматен съюз. Ако аз стана съпредседател на БФШ 2022, означава да зачеркна всички усилия на нашия екип само за да има обединение, което не е достатъчно. Може да има обединение само на БСШФ, която е член на ФИДЕ. Който иска, да заповяда и да направим обединение с клубовете. Единствено в нашата федерация, която е носител на световните права“, каза той по отношение на призива на БФШ от по-рано.

„Не е атака срещу БФШ 2022. Просто ще уведомим официално ММС, че имаме приета федерация от ФИДЕ и те трябва да предприемат мерки (по отнемането на дадения им доживотен лиценз)“.

Европейската вицешампионка по ускорен шахмат Антоанета Стефанова също говори за проблемите на българския шахмат, предстоящия лагер-сбор във Велинград и целите си в близко бъдеще.

„Благодаря за признанието. Спортист на месеца за четвърти път за мен е много важно признание за нашия спорт. Виждам, че горе-долу на десетина години ме избирате за Спортист на месеца. Радвам се, че съм тук. От утре започва лагер-сбор на женския национал отбор, осигурен от БСФШ. Аз не си спомням кога за последно сме имали 10-дневен лагер-сбор. Ще сме в много хубав хотел във Велинград. Надявам се да ни помогне за Европейското индивидуално. При нас всичко е динамично. Нямаме време да се насладим на успехите. Веднага се работи за следващото състезание. Целта тази година е и Олимпиадата в Унгария, както и индивидуалното Световно. Надявам се да ни подкрепяте както сега и да се виждаме по такива поводи“, започна тя.

„Един спортист, за да има успехи дълги години, означава, че има семейство, което седи зад него. В моя случай това е Иван. Не само че ми помага шахматно, но и житейски. Благодаря и на Милен, и на целия екип на федерацията. Борбата за справедливост в шахмата се води от доста време. Наистина съм щастлива, че резултатите го показват“, продължи Стефанова.

„Това, че нямаме лагери обикновено се дължи на липса на средства, а не на липса на нужда. Имаме нужда от тренировки на живо. При нас най-големия проблем е системната работа с треньор. Много хора казват защо са треньори и тренировки, нали имате компютри. Да, имаме достъп до всякаква информация, но компютърът не може да е треньор. Гледаме и анализираме позиции. Всеки вижда шаха по различен начин. Иван е работил с няколко световни шампиони. Може да обясни защо е толкова важна работата на живо. На компютъра няма как да стане”, обясни шампионката ни защо са нужни лагери в шахмата.

„Проблемите в шахмата са много сериозни заради финансовите злоупотреби от 2011 година. Издадени са присъди и това са факти. Държавата не си търси парите от никого конкретно. Би било хубаво всички да се обединим, но предстои да загубим шахматния дом „Гешев“. Нашите момичета дебютираха чак сега на Европейско, а можеха да го направят преди четири години. Миналата година беше даден лиценз от ММС на БФШ 2022 и не е нормално. Виждате ние какви резултати постигаме без една стотинка държавно финансиране. Постигнахме първи златен медал в историята на България от отборно състезание. Тази тема ми е много емоционална. Говорим едно и също. Продължаваме да губим години и за мен е престъпление. Имаше одити, имало е нарушения. Има всякакви процедури. Не знам дали лицензът ще бъде взет на БФШ 2022. Ние нямаме против обединението, но трябва да се случи там, където сме членове на ФИДЕ, за да може нашите деца да участват на Европейски първенства. Толкова години не можехме да играем под български флаг. Не разбирам защо се предлага отново вариант България да загуби лиценза си”, коментира горещата тема за обединение в шахмата. По-рано днес такова предложение направиха от Българска шахматна федерация 2022.

„Звучи ми странно БФШ 2022 да говорят за обединение, а през цялото време пращаха дискредиционни писма до ФИДЕ. Водят дела в Лозана. Българският шах все още има да плаща дълг от 16 хиляди евра. Въпреки че не са наши дългове, сега ние като членове на Европейския шахматен съюз трябва да плащаме пари. Не беше лошо вместо да се почват нови дела, да се покрият старите задължения. Абсолютно всеки е добре дошъл, не сме изключвали клубове. Няма и да го правим, ако някой има друго мнение. Обединението ще стане по един естествен начин. Държавата не може да е страничен наблюдател, за да може състезателите да си гледаме шаха и да не се занимаваме с други неща. Младите трябва да имат най-добрите условия или поне нелоши от другите”, каза още Антоанета Стефанова, като отбеляза, че става много емоционална по темата и смята, че има неразбиране за проблема от страна на Министерството на младежта и спорта.

Гросмайстор Иван Чепаринов също взе отношение за нуждата от лагери и част от проблемите в спорта.

„Винаги сме имали много силни шахматисти. Надявам се да се върнат тези добри времена и следващите поколения да са също толкова успешни. С Топалов правихме лагери всеки месец. За мача за Световната титла два месеца се готвихме. Последно помагах на номер 3 в света. Почти шест месеца му помагах. Много е важно за подготовката особено ако се бориш за титла. В България съм присъствал на един лагер от 2001-ва година. Малко е несериозно. Винаги е било поради липса на финанси“, каза той.