Отново жертви при бой за храна в Газа

При предишен инцидент в понеделник шестима души загинаха в блъсканица, опитвайки се да приберат пуснати от въздуха пакети според информация на правителството на ислямисткото движение „Хамас“

Новини
17:25 - 30 Март 2024
3965
Отново жертви при бой за храна в Газа

Палестинският Червен полумесец съобщи за петима загинали и 30 ранени тази сутрин преди разсъмване в град Газа при стрелба и блъсканица по време на ново разпределение на хранителна помощ, което излязло от контрол, предаде Франс прес.

Поредната трагедия се случила, докато хиляди хора чакали пристигането на около петнадесет камиона с брашно и други храни на кръгово кръстовище, където вече имаше инциденти през последните седмици.

Видеоклипове, заснети от АФП, показват камиони, които се движат в тъмното сред горящи отпадъци. Наоколо се чуват изстрели, писъци и клаксони на тежкотоварни коли, които се опитват да се придвижат. Членовете на „комисиите за народна защита“, надзираващи разпределението, стреляли във въздуха, докато в блъсканицата и бъркотията камиони блъскали хора.

Трима от загиналите са били простреляни според Червения полумесец. Пострадалите са транспортирани до болница в Газа. 

Същевременно свидетели споменават и "силен" огън от израелски танкове, разположени на няколкостотин метра, без да се уточнява в каква посока е стреляно.

При предишен инцидент в понеделник шестима души загинаха в блъсканица, опитвайки се да приберат пуснати от въздуха пакети според информация на правителството на ислямисткото движение „Хамас“.

На 23 март министерството на здравеопазването на „Хамас“ съобщи за 21 убити и 23 ранени при раздаване на помощ на същото кръгово кръстовище, като обвини за случилото се „стрелба на израелската армия от танкове и със снаряди". Армията отрече да е застреляла палестинци, чакащи това разпределение на храни.

Подобни трагедии имаше на 14 март (20 загинали и повече от сто ранени на това кръгово кръстовище според  министерството на „Хамас“) и на 29 февруари в западната част на град Газа (120 загинали според същия източник).

Хранителната помощ достига много трудно до жителите на Газа, особено до тези, останали в северната част на ивицата, които са около 300 000 души.