Отплава последният кораб, договорен на зърнената сделка, какво следва?

Украински официални представители не коментираха веднага дали плаващият под турски флаг кораб е напуснал Одеса

Новини
14:02 - 16 Юли 2023
1702
Отплава последният кораб, договорен на зърнената сделка, какво следва?

Последният кораб, който ще пътува съгласно сключената с посредничеството на ООН сделка, позволяваща безопасния експорт на украинска пшеница през Черно море, напусна пристанище Одеса рано тази сутрин преди изтичането на срока за удължаване на споразумението, предаде Ройтерс, като се позова на очевидец и сайт за проследяване на морския трафик.

Русия отказва да регистрира нови кораби от 27 юни и срокът на инициативата ще изтече в понеделник, освен ако Москва не се съгласи да го продължи.

Говорител на ООН заяви в петък, че генералният секретар Анотниу Гутериш чака да получи отговор от руския президент Владимир Путин на предложение за продължаване на сделката.

В телефонен разговор вчера Путин е казал на президента на Република Южна Африка Сирил Рамапоса, че ангажиментите за премахване на пречките за експорта на руски храни и торове все още не са били изпълнени, съобщи Кремъл.

Русия многократно е заплашвала, че ще прекрати участието си в сделката, договорена с посредничеството на ООН и Турция през юли 2022 година. Срокът на действие на сделката за последно беше продължен с два месеца на 17 май.

Украински официални представители не коментираха веднага дали плаващият под турски флаг кораб е напуснал Одеса.

Украйна и Русия са сред най-големите износители на зърно в света.