Отпускат над 250 млн. лв. за здравеопазването

Новини
10:35 - 28 Юли 2020 (обновена)
2409
Отпускат над 250 млн. лв. за здравеопазването

Отпускат допълнителни над 250 млн. лв. за сектора на здравеопазването. Ще има увеличение на заплатите на медиците, катонад 17 000 лекари ще получат възнагражденията. Това заяви новият здравен министър проф. Костадин Ангелов по повод на мерките в системата на здравеопазването срещу епидемията от COVID-19.

Той допълни, че се работи по обновяване на апаратурата и закупуване на лични предпазни средства в здравните заведения. По думите му за целта системата на българското здравеопазване ще бъде подкрепена с на над четвърт милиард лева

С 30% ще се увеличат възнагражденията на хората, които работят на първа линия в епидемията. Сумата ще бъде изплатена със задна дата, като се очаква мярката да продължи да действа и през следващата година. 6000 души ще могат да се възползват от увеличението.

"Ще има увеличаване на средствата по Наредба 3. Ще бъдат отпуснати 11,3 млн. лв. – 9,5 млн. от тях ще бъдат за 44 болници  със структури, в които се лекуват пациенти с инфекциозни заболявания, включително такива с COVID-19. За общинските болници до края на годината ще бъдат отпуснати 19 млн. лв., които ще бъдат разпределени между над 70 лечебни заведени", каза още Ангелов.

До края на 2020 г. в системата на българското здравеопазване ще влезе допълнителен финансов ресурс в размер на над 4 млрд.лв. 

Ще има увеличение на клиничните пътеки със средно 10%. "Има изключително недофинансиране на някои пътеки, където този процент ще бъде по-висок, а в по-добре финансираните – по-нисък", обясни здравният министър.

Отпускат се и туристически ваучери на стойност 210 лв. за медиците на първа линия в борбата с COVID-19.

"До момента Министерството на здравеопазването е закупило 317 апарата за дихателна реанимация. Предстои те да бъдат разпределени между университетските болници. Ще бъдат закупени и 133 такива апарата за общински болници", съобщи още Костадин Ангелов.

Той уточни, че към момента има достатъчно лични предпазни средства и PCR тестове, които могат да стигнат за няколко месеца.