Отрова за мишки убила 9-годишния Стефан от Кардам?

Експерти открили силните препарати в стената, до леглото на детето

Новини
12:47 - 21 Ноември 2019
2767
Отрова за мишки убила 9-годишния Стефан от Кардам?

9-годишният Стефан от Кардам може е починал от отравяне със силни промишлени препарати срещу гризачи. По тази версия работят  разследващите. Две от сестрите на детето също пострадаха от натравяне и бяха в болница с тежки симптоми.

За тази възможна версия се разбра от изказване на главния прокурор Сотир Цацаров в кулоарите на парламента.

„Ако трябва да обясня причината, тя е резултат на 3 готови експертизи - съдебно-химическа, токсикологична и съдебво-медицинска. Няма да правя каквито и да е изводи относно евентуална наказателна отговорност, тъй като това е решение, което в близките дни ще вземат колегите от съответната прокуратура”, обясни Цацаров.

Главният обвинител обаче вметна, че всички са станали  свидетели на едни недобри битови условия. „Причината е свързана и с тези недобри битови условия”, каза Цацаров.

И обясни, че при извършените детайлни огледи на помещенията са иззети от отвори в стената химически препарати с изключително силно действие, които се използват с промишлени цели за борба с вредители.

Основната версия, по която се работи е, че тези препарати в конкретния случай са били използвани за евентуалното унищожаване на гризачи в самото помещение. Те са били поставени в отвори, които са били зазидани с кал в стената и според една от водещите хипотези на експертите става дума за много силно действащи промишлени отрови в изключителна близост до леглото на детето и за настъпило в резултат на това силно отравяне и то дори от самото вдишване и непосредствената близост на отровните примамки, каза Цацаров.

9-годишният Стефчо издъхна в Спешното във Варна, след като бе приет с много остри симптоми - силни коремни болки и повръщане. В болница със същите симптоми бяха и двете му сестри - на 7 и 11 години. Първоначално лекарите предположиха, че причина е хранително натравяне.