Отровиха защитени лешояди в Искърското дефиле

Разпръскването на токсични препарати в дивата природа е престъпление и може да доведе до екологична катастрофа, алармират от "Зелени Балкани"

Новини
15:55 - 17 Септември 2019
2195
Отровиха защитени лешояди в Искърското дефиле

Мъртви лешояди са немерени в района на селата Гара Бов и с. Бов, като вероятната причина за смъртта на птиците е разпръсната отрова, алармират от "Зелени Балкани". 

От организацията подчертават, че разпръсването на отрови в дивата природа застрашава не само защитените животински видове, но и хората, като напомнят, че това е престъпление по Наказателния кодекс.

Според природозащитниците това може да доведе до сериозен екологичен проблем. Мъртвите птици са от колонията в Природен парк "Врачански Балкан".

"На 16. 09. 2019 г. първоначално от предавателите, с които следим два от белоглавите лешояди от колонията в природния парк "Врачански Балкан", но по-късно и от свидетелства на очевидци стана ясно, че има умрели лешояди в района на селата Гара Бов и с. Бов., като една от птиците е паднала до с. Церово", уточняват от Фонда за дивата флора и фауна.

При проверка на мястото екип на организацията е намерил труп на теле, изяден от животни и птици, а в близост до него умрял скален орел.

Скалният орел и белоглавият лешояд са защитени от Закона за биологичното разнообразие и са обозначени със звездичка, което дава основание да се образува наказателно производство.

При последния случай на разпръсната отрова в Кресна беше унищожена цялата колония на белоглави лешояди, за чието възстановяване природозащитните организации работиха повече от 15 години, съобщават от "Зелени Балкани".