Отстреляха над 600 диви свине в област Търговище

Продължават дежурствата по границите на инфектираните зони за недопускане на външни лица в тях

Новини
15:11 - 15 Ноември 2019
1491
Отстреляха над 600 диви свине в област Търговище

На територията на област Търговище от началото на октомври досега са отстреляни над 600 диви свине. Това е съобщил Юлиян Будаков, представител на Регионалната дирекция по горите /РДГ/ в Шумен на заседание на Областната епизоотична комисия в Търговище.

То е свикано, заради констатираните на 6 ноември нови огнища на болестта Африканска чума по диви свине (АЧС) в землищата на поповския кв. "Сеячи" и на село Горско Абланово в община Опака.

По данни на Будаков, отстрелът на диви свине през изминалата седмица е занижен в сравнение с началото на ловния сезон. РДГ-Шумен проверяват всички дружинки в обхвата на инфектираните зони за спазване на изискванията за предотвратяване и ограничаване разпространението на АЧС.

Директорът на Държавно ловно стопанство "Черни Лом" - Попово Симеон Давидков е информирал, че продължават дежурствата по границите на инфектираните зони за недопускане на външни лица в тях. При претърсванията на зоните не са открити други мъртви свине. Със Заповед на директора на ДЛС "Черни Лом" в зони "А" на двете огнища са забранени всички дейности - лов, дърводобив, събиране на гъби, туризъм и др.

Гражданите спазват правилата, когато са информирани за тях, затова комуникацията е от съществено значение, е заявил в заключение областният управител на Търговище Митко Стайков.