Отварят магазини и ресторанти от 3 декември в Чехия

Вечерният час ще бъде отменен, но заведенията трябва да затварят до 22 ч.

Новини
13:26 - 29 Ноември 2020
805
Отварят магазини и ресторанти от 3 декември в Чехия

Чешкото правителство ще разреши на ресторантите и магазините , които не търгуват със стоки от първа необходимост, да отворят от четвъртък, 3 декември, след като епидемичната вълна, заляла страната, започна да отслабва, каза днес здравният министър Ян Блатни, цитиран от Ройтерс.

Това стана възможно след като оценката на епидемичната ситуация бе променена от ниво пет (най-опасна) до ниво три. Броят на едновременно намиращите се вътре клиенти обаче ще остане намален, за да е възможно да се спазва физическо дистанциране, предаде БТА.

Вечерният час ще бъде отменен, но заведенията трябва да затварят до 22 ч. Музеи и галерии ще могат да отворят с намален капацитет, могат да бъдат подновени и спортните занимания на закрито.

Разрешават се групови събирания до 50 души на закрито и до 10 на закрито. Досега максимумът бе 6 души.

Правителството възнамерява да започне масово антигенно тестиране, за да следи развитието на епидемиологичната обстановка в предколедните дни, когато се очаква наплив по търговските обекти.

До днес в Чехия са регистрирани 518 649 заразени с коронавируса и 8054 смъртни случая от COVID-19. В резултат на наложените мерки броят на новозаразените спадна под 5000 в 6 от последните 7 дни.