Овчаров сече: Новият сезон на сериала "Лидер в БСП" не е невъзможен

Нямаме шанс при трети избори с Корнелия начело, отсъди топ социалистът

Новини
19:35 - 25 Юли 2021
3510
Овчаров сече: Новият сезон на сериала "Лидер в БСП" не е невъзможен

Новият сезон на сериала "Лидер в БСП" съвсем не е невъзможен. И той според мен съвсем скоро ще стане необходим. Не искам да бъда лош пророк, но си мисля, че на трети избори в кратък срок с Корнелия начело, ние нямаме особено големи шансове да си подобрим резултатите.

Но ако тръгнем да правим тази промяна, тя трябва да бъде не срещу Корнелия, а заедно с нея. Защото тази промяна трябва да гарантира продължаване на политиката в партията - срещу клиентелизма в БСП, срещу модела на управление на ГЕРБ, срещу корупцията. Да гарантира една истинска лява политика.

Това е заявил Румен Овчаров пред червения пленум, по време на анализа си за представянето на БСП на предсрочните парламентарни избори.

Правил съм, каквото мога, за да я направим председател. Правил съм, каквото мога, за да и показвам, когато прави грешки, а тя продължава да прави такива. Правил съм, каквото мога, и тогава, когато е трябвало да я спасявам и помагам. И цената за това още я плащам, казал Овчаров за Нинова.

Не е невъзможно, напротив, възможно е, дори е необходимо да започнем вече да започнем да мислим по въпроса кога и как ще решаваме отново лидерския въпрос, казал Овчаров. Той обаче изброил няколко причини, че не трябва това да се прави именно сега. Не била минала една година от избора на Нинова, а никоя европейска партия не провеждала вътрешнопартийни избори 2 пъти в годината. Освен това сериалът "Сваляне на ГЕРБ от власт" още не бил завършил.

Трето, избирателите на БСП не само се били свили до твърдото си ядро, но и то вече се ронело. "Нашите избиратели не могат да разберат какво им се случва. Как така партията от опозиция се оказа присъдружна на ГЕРБ? Как така партията избра Корнелия Нинова, а сега я сваля? Какъв ще бъде този знак за избирателите и членовете ни, които само преди 1 г. подкрепиха Корнелия и политиката й? Те ще кажат: Я се махайте", скастрил Овчаров другарите си.

Освен това не било сериозно в момент, в който предстои създаването на правителство, партията да е без ръководство и мандат да участва в такива разговори.

Ние сме длъжни да стабилизираме партията. Аз поне започвам да усещам процеса на стабилизация, оптимист бил Овчаров.

Той обаче отправил и критики за поведението на партията.

Една от темите, по които критикувал, била за това, че не са посмели да обвинят директно Борисов за смъртността по време на ковидкризата. "Никой не посмя да каже, че заради безобразното управление на кризата от Борисов България загуби 26 хиляли човешки живота. А Байдън започваше и завършваше всяка от предизборните си речи, дори диспута с Тръмп, с думите: На вас дължим 200 хиляди умрели американци. И това беше морално. Как в Америка е морално да се използва кризата, тук не", дал пример Овчаров.

Освен това БСП за втори път си повярвала, че може за 1 месец да промени образа на лидера си. Бившият енергиен министър дал пример с 2009 г. "Тогава Станишев се опита да се представи като екшънгерой, който спасява София от кризата с боклука. Бяхме обявили извънредно положение, събирахме боклуците, миехме улиците, защото Сергей трябваше да се представи като новият юнак, който ще бори с юнака Борисов. Не ни повярваха и загубихме катастрофално", разказал Овчаров.

Сега хората също не повярвали на "пълната метамороза - екшънгероят Корнелия Нинова, известна с острата си реакция, с опозиционността си, реактивността си, категоричността на изказването си, изведнъж се превърна в дълбокомислен мислител, който ни говори за светлото бъдеще и ни гарантира светлото бъдеще". Хората разчетоха това като лицемерие. И по тази причина загубихме граденият с години образ на единствена опозиция и алтернатива, критикувал Овчаров.

Ефект оказали и вътрешнопартийните дрязги, и не съвсем адекватното отношение по въпроса за президента Румен Радев и неговия втори мандат. Затова резултатите на БСП на последните избори били закономерни.

А като причината за отлива на гласове от левицата между изборите през април и тези през юли Овчаров посочил поведението на БСП в 45-ото НС. И определил като "груба политическа грешка" първото гласуване, когато заедно с ГЕРБ и ДПС червените подкрепили да се извикат за изслушване не само главният прокурор, но и председателите на ВКС и на ВАС. Както и второто гласуване заедно с ГЕРБ и ДПС, когато бе провален дневния ред, макар и това да било добре логически обосновано от Нинова.

Ние сами се отказахме от единствената възможност, която имахме, за да покажем, че сме нещо различно - това беше бързото връщане на третия мандат. А трябваше да кажем - това са нашите приоритети, който иска - да ни подкрепи, критикувал още Овчаров.

Но след това похвалил ръководството, че след прекратяването на 45-ото НС грешки нямало - кампанията била добра, противоречията в част от листите - туширани, Бузлуджа се получила, напрежението в структурите го нямало.