Оземпикът „отстреля“ най-богатия европеец

Производителят на популярното хапче за отслабване и диабет детронира търговец №1 на луксозни стоки в света

18:00 - 01 Септември 2023
45973
Оземпикът „отстреля“ най-богатия европеец

Датската фармацевтична компания „Ново Нордиск“ (Novo Nordisk) измести за кратко Ел Ве Ем Аш (Moët Hennessy Louis Vuitton - LVMH) като компанията с най-голяма пазарна капитализация в днешната търговия, с което сложи край на продължилата две години и половина хегемония на френската луксозна група, предаде Ройтерс.

Ел Ве Ем Аш, търговец №1 на луксозни стоки в света и собственост на най-богатия европеец и един от най-големите богаташи в света въобще - Бернар Арно, бе засегнат от все по-големите опасения за перспективата за китайската икономика.

Междувременно

„Ново Нордиск“ се качи на гребена на вълната благодарение на много ефикасните лекарства за диабет и загуба на тегло – „Оземпик“ (Ozempic) и „Вегови“

(Wegovy), което доведе до рекордно увеличение на приходите и акциите на компанията.

Хапчето за диабет и отслабване Оземпик детронира за кратко богаташ номер 1 на Европа

Оземпик е предпочитаният препарат за отслабване и сред някои представители на шоубизнеса в България.

Акциите на „Ново Нордиск“ са скочили с около 17 на сто, откакто тя обяви на 8 август, че обширно проучване е показало, че „Вегови“ има доказани ползи за сърдечно-съдовата система, което подхранва и надеждите на компанията да излезе от имиджа си на производител на лекарства за начин на живот.

В 11:43 часа българско време „Ново Нордиск“ е имала пазарна капитализация от 421 милиарда долара, включително  акции, които не се котират на борсата, според данни на „Рефинитив“ (Refinitiv) и информация на самата компания за ценните ѝ книжа.

Френският луксозен гигант Ел Ве Ем Аш е имал по същото време пазарна оценка 420,97 милиарда долара,

след като бе компанията с най-висока пазарна капитализация от февруари 2021 година, когато измести групата за потребителски стоки „Нестле“ (Нестле) от върха.

В 13:30 часа българско време Ел Ве Ем Аш отново си е върнал първенството с пазарна капитализация от около 423,9 милиарда долара спрямо около 421,9 милиарда долара на „Ново“.

Цената на акциите на „Ново Нордиск“ през последните три години е нараснала почти тройно, а на Ел Ве Ем Аш, към която са луксозните марки „Луи Вюитон“ (Louis Vuitton) и „Кристиан Диор“ (Christian Dior) се е удвоила. 

„Доближаването на акциите на „Ново“ с тези на Ел Ве Ем Аш е отражение на неотдавнашния успех на продукта на компанията,

докато последните тенденции при Ел Ве Ем Аш са с по-неопределен характер. Това заяви Марсел Щьоцел, управляващ съвместния портфейл на „Фиделити юропиън фанд“ (Fidelity European Fund) и „Фиделити юропиън траст“ (Fidelity European Trust).

Очаква се пазарът на лекарства за отслабване да достигне 100 милиарда долара годишни продажби в рамките на едно десетилетие.

Понастоящем те са на стойност от около 6 милиарда долара, според „Барклис“ (Barclays).

Оземпик се предписва на пациенти с диабет тип 2, но също и по предписание от ендокринолог на хора в преддиабетно състояние, а също и на хора с други заболявания, които е добре да свалят килограми. У нас обаче също има търсене, което няма общо с диабета. Има даже официално предлагана терапия в клиника с Оземпик, която някои определят като предназначена за „богати и дебели“ клиенти. Твърди се например, че чалга дивата Галена дължи драстичното си отслабването именно на този препарат, но и заради честата му употреба напоследък редовно отменя участията си по клубовете.

Експерти предупреждават, че когато лекарството не се използва по предназначение, то носи рискове - особено за онези хора, които просто искат да отслабнат малко. Андрес Акоста от клиника в Минесота казва, че препаратът не е тестван за това: "В края на краищата не знаем какво правят тези лекарства с тялото ви, ако нямате заболяване", казва той.

Според Акоста най-честите странични ефекти са гадене и повръщане, запек, диария и рядко панкреатит. От Американската агенция по храните и лекарствата посочват, че Оземпик също така увеличава риска от рак на щитовидната жлеза. Лекари предупреждават, че ако се употребява от недиабетици, инжекциите Оземпик може да имат фатални последици за здравето.