Пациент със слаба имунна система е отключил новия щам

От септември досега той е станал доминиращ

Новини
10:21 - 21 Декември 2020
3659
Пациент със слаба имунна система е отключил новия щам

Новият вариант на вируса на ковид-19 във Великобритания е засечен за първи път през септември, съобщава ВВС.

Никой на Острова не говори за „нов щам“, а за „вариант“ или „мутация“.

От септември досега той е станал доминиращ и преди седмица вече две трите от случаите на заразени в района на Лондон са от него.

Три негови характеристики карат всички да са нащрек:

Това са:

  • Той бързо измества другите версии на вируса.
  • Има мутации, които имат ефект върху части от вируса, които вероятно са важни.
  • Някои от тези мутации вече са показали в лабораторни условия, че увеличават способността на вируса да инфектира клетките.

Тези три компонента правят така, че вирусът може да се разпространява по-лесно. И пак няма абсолютна сигурност за това, предупреждават британските учени. 

Премиерът Борис Джонсън спомена, че новият вариант се разпространява със 70% по-лесно от предишните вариации. Това създава условия за засилване на скоростта на епидемията.

В неделя са регистрирани 35 928 случая на заразени в кралството. Това е двойно повече от предната неделя, когато заразените са 18 420.

Новият вариант на вируса е много мутирал. Обяснението е, че се е появил от пациент със силно отслабена имунна система, която е била неспособна да се справи с него. 

Добрата новина е, че няма индикации, че новият вариант на ковид прави инфекцията по-смъртоносна. Със сигурност новите ваксини почти сигурно ще могат да се справят с него, пише ВВС.