Падат оборотите в търговията на дребно през юни спрямо май

С 3,1 на сто са намалели продажбите на храни, напитки и цигари

Новини
15:40 - 10 Август 2022
2403
Падат оборотите в търговията на дребно през юни спрямо май

По предварителни сезонно изгладени данни на Националния статистически институт през юни оборотът в раздел "Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети" по съпоставими цени намалява с 1,4 на сто спрямо предходния месец.

През юни 2022 г. оборотът в търговията на дребно, изчислен въз основа на календарно изгладени данни, запазва равнището си от същия месец на 2021 година.

През юни 2022 г. се наблюдава намаление на оборота спрямо предходния месец във всички големи групи: търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 2 на сто, търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 1,4 на сто, и търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали - с 1,1 на сто.

Намаление на оборота в търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, е регистрирано при търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 6,1 на сто, и търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 3,1 на сто. По-значително увеличение е отчетено при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 3,9 на сто, и търговията на дребно с разнообразни стоки - с 1,1 на сто.

През юни 2022 г. в сравнение със същия месец на 2021 г. се наблюдава увеличение на оборота при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 3,3 на сто) и търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 1,3 на сто).

Намаление е регистрирано в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 3,1 на сто).  

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали е отбелязан ръст при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 24,1 на сто, търговията на дребно с разнообразни стоки - с 11,2 на сто, и търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 8,9 на сто. Оборотът намалява по-съществено в търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 4,1 на сто.