Падение в Lupa.bg: Чужденци идват на шопинг за Covid сертификати

Здраве
12:47 - 08 Октомври 2021
8455
Падение в Lupa.bg: Чужденци идват на шопинг за Covid сертификати

Неверието на българина в ефекта от ваксините и абсурдната параноя, че с имунизацията ще ни „чипират”, или че ще събудим заспали в гените ни болести, побърка не само Covid скептиците, разкри Lupa.bg.

Не бакшиш, нито мургав служител на „Чистота”, а медицинска сестра от иначе елитната болница „Пирогов” си е извадила фалшив документ, че е ваксинирана, издаде наш източник от спешния институт.

Медсестрата изпаднала в паника, че заради ментето, което я е вкарало директно в списъка с имунизирани, сега не може да се боцне наистина предвид пика на четвъртата ковид вълна и работата ѝ на първа линия, обясни информаторът от „Пирогов”.

Манията да мамим с ваксиниране наужким, което е директен удар срещу общественото здраве, е стигнала дотам, че корумпирани доктори искат колосалните 800 лева за издаването на фалшивия сертификат.

Солената цена плащат предимно чужденци, които вече си организират ваксинационни екскурзии до България с една-единствена цел – да си купят ментето, което им дава всички права на ваксинирани. За съжаление, случаите на продажни лекари, издаващи фалшиви ковид-сертификати съвсем не са изолиран случай, след като за криминалната практика знаят ваксинационни скептици от цяла Европа и дори САЩ и Канада, научи още Lupa.bg.

За подобен случай разказват и Мария и Иван (имената са променени), които са платили по  старата тарифа - общо 600 лева, за да се сдобият с фалшиви сертификати за ваксинация срещу COVID-19. Купили са си удостоверенията още пролетта, за да пътуват първо до Гърция, а после и до Франция.

Разказват историята си, защото съжаляват за постъпката си и вече искат да се ваксинират, но не знаят как може да стане това. По документи те вече имат две дози, пише и „Свободна Европа”.

„Единственото, за което се сещам, е да си сложим трета доза, когато я разрешат. На хартия ще сме с три игли, а в действителност с една. А с една е по-добре, отколкото без нищо”, казва Мария.

Главният санитарен здравен инспектор д-р Ангел Кунев казва, че и в Министерството на здравеопазването, и в районните здравни инспекции (РЗИ) в страната граждани подават сигнали срещу лекари, за които се твърди, че търгуват с документи за ваксинация.

Единственото, което могат да направят здравните власти в такива случаи, е да препратят сигналите на прокуратурата. Държавното обвинение съобщи, че в момента има 14 преписки за фалшиви сертификати. В проверките участват и ДАНС и МВР.

Разкрити случаи засега няма. Дори и това да се случи обаче, до наказания ще се стигне много трудно, смята д-р Кунчев. Причината е, че няма как да бъде доказано дали един човек е ваксиниран или не, защото има малък процент хора, които не образуват антитела нито след ваксина, нито след преболедуване на COVID-19.

Затова информациите за търговия със сертификати са много. За купувачите е достъпно, а за продавачите е безопасно, защото знаят, че доказването е трудно.

В това време България остава на последно място по ваксинация в Европейския съюз. Напълно ваксинирани са малко над 20 на сто от населението. В последните седмици страната е под т.нар. четвърта вълна - по няколко хиляди заразени и над сто починали всеки ден.