Пак атака с дронове близо до Румъния

Новини
10:53 - 02 Октомври 2024
750
Пак атака с дронове близо до Румъния

Предупредително съобщение чрез системата Ро-Алърт (Ro-Alert) получиха през изминалата нощ жителите на северната част на румънския окръг Тулча, след като структурите за отбрана и национална сигурност засякоха възможна руска атака срещу цели на територията на Украйна.

Това предават Диджи24 и Аджерпрес, като се позовават на Главния инспекторат за извънредни ситуации. Министерството на националната отбрана на Румъния информира, че два самолета Ф-18 на испанските военновъздушни сили са били вдигнати от военната база “Михаил Когълничану”, близо до Констанца, за да наблюдават група малки дронове, насочващи се към Украйна. Още два румънски самолета Ф-16 са излетели от авиобаза Борча.  Испанските самолети са изпълнили мисията си около 03:00 часа местно (и българско) време, а тези на румънските военновъздушни сили - около 05:00 часа.

През този интервал от време системата за радарно наблюдение на Румъния не е засякла проникване на дронове, участващи в атаката срещу украинските цели, в националното въздушно пространство, се посочва в прессъобщение на Министерството на националната отбрана, публикувано тази сутрин. Три обаждания са били регистрирани през нощта на спешния телефон 112 с искане за информация.

„Отбелязваме, че всеки гражданин, който се почувства в опасност или забележи нещо необичайно, може да се обади на единния спешен телефон 112, за да поиска подкрепа или помощ“, се посочва в изявление на Главния инспекторат за извънредни ситуации.  Министерството на националната отбрана на Румъния информира съюзническите структури в реално време за ситуациите, породени от руските атаки, като остава в постоянна връзка с тях.

Ведомството за пореден път осъжда категорично атаките, извършени от Руската федерация срещу някои цели и елементи на украинската гражданска инфраструктура, които определя като "неоправдани и в сериозно противоречие с нормите на международното право".

На 27 септември жителите на северната част на румънския окръг Тулча отново получиха предупредително съобщение за възможност от падащи от въздуха обекти чрез системата Ро-Алърт (Ro-Alert), след като група дронове бe забелязана да се насочва към цели на украинска територия, разположени по границата с Румъния.

Тогава от Министерството на националната отбрана съобщиха, че националното въздушно пространство вероятно е било нарушено за по-малко от три минути по време на руската атака с дронове срещу цели в Украйна. На 24 септември няколко фрагмента от руски дрон “Геран 2” бяха открити от екипи на Министерството на националната отбрана на Румъния и Румънската разузнавателна служба извън населения периметър на община Плауру в източния окръг Тулча. Малко по-рано през септември Комисията по отбрана на румънския Сенат започна обсъждания с представители на Министерството на националната отбрана за промени в законодателството, които да позволят на румънската армия да сваля дронове, които влизат без разрешение във въздушното пространство на страната. Румъния, която е член на НАТО, има 650 км обща граница с Украйна. На румънска територия вече няколко пъти падаха останки от руски дронове след атаки по пристанищна и гражданска инфраструктура от украинската страна на река Дунав.