Пак изтече документ от стратегията на ПП

Според проучване на "Галъп", двете партии са в статистическо равенство, кандидатите им трябва да повтарят това

Новини
19:30 - 26 Септември 2022
8459
Пак изтече документ от стратегията на ПП

Пореден документ от стратегията на "Продължаваме промяната", която да служи за "опорни точки" на всичките й кандидати за депутати, изтече от централата. Репортер на Lupa.bg се сдоби с документа за вътрешно ползване, който е разпратен на 21 септември, сряда, до всички лица на партията, както и до PR-екипа им.

Според указанията на хората на Кирил Петков и Асен Василев, в своите медийни изяви до края на изборите свързаните с ПП лица трябва да повтарят данните от социологическо проучване на "Галъп", проведено между 8 и 18 септември, според което разликата между ГЕРБ и "Продължаваме промяната" е едва 2%, а не между 6 и 9%, както сочат останалите агенции, което означава, че двете партии са "в статистическо равенство". Освен това, в интервютата си кандидатите на ПП трябва да изразяват съмненията си от всички останали проучвания и да посочват факта, че на миналите избори агенциите са им давали с до 10% по-малък резултат от реалния.

Lupa.bg публикува пълния текст на документа с "опорните точки", разпратени до хората на ПП. От партията отказват да коментират автентичността му.

Ключови моменти от социологическите проучвания:

Искаме да споделим с вас основните изводи от нашите проучвания.
- За всички нас е важно да не се разсейваме от обществените допитвания. Последните избори показаха колко точни са обществените допитвания: подцениха вота на ПП средно с около 10 пункта. Около тези проучвания има твърде много въпроси - кой ги финансира, каква е методологията, променени ли са резултатите - за да може някой от нас да им се довери.

- Нашето току-що приключило проучване (проведено от Галъп от 8 до 18 септември, но използващо методологии, основани на най-добрите международни практики) разказва съвсем различна история. (Очевидно е, че трябва да защитите тези данни и да не ги споделяте по-нататък)

Сред вероятните гласоподаватели сега сме в статистическо равенство с ГЕРБ за първото място:

-В отделен въпрос, оценяващ предпочитанията към всяка партия, проучването показва също, че рейтингът на ПП се е повишил с 1 пункт пред този на ГЕРБ сред вероятните избиратели - сега той е 26% за ПП срещу 25% за ГЕРБ, което означава, че ПП има най-висок рейтинг от всички политически партии.

- Това е една от няколкото индикации в проучването, че ГЕРБ може би е достигнала своя таван - почти същото ниво, което достигна на последните избори. За разлика от тях проучването показва, че ПП все още има възможности за по-нататъшно увеличаване на гласовете си. В допълнение към 21% от вероятните избиратели, които понастоящем планират да гласуват за ПП, има още 8%, които изразяват готовност да го направят.

- Проучването показва, че тази близка надпревара ще се реши до голяма степен от това коя партия ще се справи най-добре с мотивирането и мобилизирането на своите избиратели през оставащите дни. Проучването показва, че тази надпревара е поразлична от тази през ноември миналата година; малко вероятно е да има голям късен скок, който внезапно да промени динамиката на изборите. Вместо това е по-вероятно това да бъде състезание, което трябва да се води и печели къща по къща, гласоподавател по гласоподавател, град по град.