Пак промениха правилата за наградите „Оскар“

Академията за кинематографично изкуство и наука обяви, че кандидатите за наградите отново трябва да показват филмите си в киносалоните

Новини
12:23 - 19 Май 2022
1825
Пак промениха правилата за наградите „Оскар“

Наградите "Оскар" се връщат към нормалността по отношение на критериите за допустимост на кандидатите, съобщи Асошиейтед прес.

„След две години на промени за адаптиране към условията на пандемията, Академията за кинематографично изкуство и наука обяви, че кандидатите за "Оскар" отново трябва да показват филмите си в киносалоните.

Продукциите, които се класират за надпреварата, могат да се представят премиерно в киносалоните и на стрийминг платформа, но показването в кината трябва да бъде в минимум седем последователни с поне една прожекция на ден в една от шестте одобрени зони в САЩ - Лос Анджелис, Ню Йорк, Чикаго, Маями, Атланта и Сан Франциско.

Правилата и промените за 95-ите награди на академията през 2023 г. бяха одобрени от борда на организацията на последното му заседание, на което членовете решиха, че критериите за допустимост ще се върнат в рамките на стандартна календарна година. Друго решение е, че всеки от филмите може да предлага не повече от три песни за категорията най-добра оригинална песен.

Има промени и в регламента за рекламните кампании на кандидатите за наградите "Оскар".

Едно от тях забранява раздаването на промоционални материали и на каквито и да било ценни предмети на членовете на академията по време на прожекциите

и по всяко друго време след номинациите, докато гласуването не приключи, като "прожекциите не бива да включват приеми, развлекателни дейности, безплатни храни и напитки".

Членовете на академията трябва да вземат решения за наградите въз основа "единствено на артистичните и технически качества на филмите и постиженията". Сред последиците при нарушение на тези правила са дисквалифициране и евентуално замразяване или прекратяване на членството в академията.

Церемонията за 95-ите награди "Оскар" ще бъде в Лос Анджелис на 12 март 2023 г.