Пак редят "подвижните пясъци" - жълтите павета

През май стартира 2-ри опит 115 годишните златни плочки да се наместят "на рибена кост"

Новини
22:07 - 26 Април 2023
2239
Пак редят "подвижните пясъци" - жълтите павета

Пренареждането на жълтите павета в столицата ще започне в средата на май. Ремонтът отново ще затрудни движението пред Народното събрание, предупреди зам.-кметът по строителството Ангел Джоргов.

Това ще е втори опит 115-годишните златни павета да бъдат наредени така, че да не мърдат. Те бяха пренаредени миналата година, но през септември се разкривиха. Общината не прие некачествения ремонт и не плати предвидените 206 хил. лв.

А изпълнителят твърдеше, че при реденето е спазвана автентична технология, съгласувана с Националния институт за недвижимо културно наследство. В началото на ХХ век жълтите павета са редени върху “пясъчна възглавница” без свързващ елемент. След пускането на движението обаче заради натоварения трафик се е получило разместване. Причината е, че приложената технология е основно за пешеходци и максимум до 50 МПС-та на ден.

Всичко това доведе до разследване от Европейската прокуратура за евентуална корупция и злоупотреба със средства на ЕС за възстановяване на историческия център на града.

От общината са категорични, че фирмата изпълнител “Трейс Груп Холд” ще извърши за своя сметка пренареждане на паважа в участъка от бул. “Цар Освободител” между ул. “15 ноември” и бул. “Васил Левски”.