Пак скандал при червените, не успяха да се съберат за съвет

От пресцентъра на БСП урочниха, че лошото време е възпрепятствало членовете им да дойдат навреме

Новини
13:40 - 05 Февруари 2023
3560
Пак скандал при червените, не успяха да се съберат за съвет

Заседанието на Националния съвет на БСП се отлага за 10 февруари (петък), в 14:00 часа, съобщиха от пресцентъра на партията. 

В съобщението се отбелязва, че причините са три. Заради лошото време в страната най-отдалечените делегации не са успели да пристигнат навреме, част от членовете на Националния съвет са ангажирани днес по места с преговори за състава на районните избирателни комисии. Третата причина е, че е имало .членове на Националния съвет, които са присъствали, но са отказали да се регистрират "с цел да провалят участието на БСП в предстоящите избори".

Очакваше се днес Националният съвет на БСП да одобри коалиционната формула за участие в парламентарните избори и да определи график за провеждане на общински и районни конференции за номинации за депутати, както и на областни съвети за подреждане на листите по район.

Трябваше да бъде направен и отчет за свършеното от депутатите в 48-ото Народно събрание.

Въпреки че не се събраха, започанаха обвиненията в опити за разчистване на сметки. 

Първите бяха към лидерката на БСП Корнелия Нинова и дойдоха от опозиционния лагер около Костадин Паскалев и Кирил Добрев. И двамата обвиниха Нинова в неправомерно отстраняване на делегати от Конгреса на партията. 

"Надявам се да се уточни делегатският състав на конгреса, тъй като бяха направени поредица от безобразия", коментира Костадин Паскалев, който е един от инициаторите на обявената през януари формация „Левицата“, която има намерение да участва в изборите. Паскалев разказа, че са били отстранени над 60 делегати от конгреса без аргументи. Според Паскалев причината е заеманата от тях критична позиция към ръководството на БСП. Кирил Добрев допълни, че в това няма нищо случайно, защото функциите на конгреса са големи и той има правомощия и да отстрани лидера. 

Междувременно обявеният за днес Национален съвет бе отложен с аргумент лошо време, ангажирани членове по места заради преговори за състава на районните избирателни комисии, както и заради отказ на част от присъстващите да се регистрират, съобщиха от пресцентъра на партията. Отказът от регистрация целял да провали участието на БСП в предстоящите избори. Заседанието е насрочено за 10 февруари от 14 часа.