Пак скандали в НС: Тошко обвини Кючюк в предателство, нарекоха го "джудже"

Шефът на ПГ на ИТН обясни, че евродепутатът коригирал документ за РСМ

Новини
10:20 - 16 Юни 2023
5469
Пак скандали в НС: Тошко обвини Кючюк в предателство, нарекоха го "джудже"

Тошко Йорданов предизвика скандал в парламента с обвинение към Илхан Кючюк, че е премахнал от проекто доклад поправка 18, в която влизат всички точки за етническото преследване и проблемите на лицата с българско самосъзнание в РСМ. 

В декларация от името на ИТН Йорданов атакува евродепутатът от ДПС Илхан Кючук, който е докладчик по напредъка на Република Северна Македония за присъединяването й в ЕС.                                             

"Какво предлага - да отпаднат текстовете за включване на българите е конституцията, да отпадне нуждата историята да се базира на оригинални документи, да отпаднат и текстовете за преследване срещу омраза. Действията на Илхан Кючук от ДПС, който би трябвало да представлява България в ЕП, са национално предателство", изригна в свой стил шефът на ПГ на ИТН.

Според него националното предателство е започнало в парламентарната зала. "Национални предатели са партиите, които премахнаха ветото над РСМ. Национални предатели са ГЕРБ, ДПС, ПП, ДБ. И БСП - със своето лицемерно въздържане.

Всеки пребит българин, всеки запален клуб и всяко изгорено българско знаме лежат на вас. Вие пребивате българи, палите клубове, горите български знамена и България няма да ви прост никога! А вие ще останете срамно петно в историята, развихри се шефът на ПГ на ИТН.

Масло в огъня наля Иван Петков от БСП, който подвикваше от място "Джудже" към Тошко, което предизвика забележка от Росен Желязков.

В разправията се намеси лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, който изказа недоволство от начина на водене на председателя Росен Желязков, защото не е спрял Тошко Йорданов да говори лъжи от трибуната. И посочи, че единственото, което Кючук е внесъл, е точно включването на българите в македонската конституция. Като докладчик обаче той трябва да внесе и предложенията и решенията, взети от комисията на която е председател.