Пак сме в устата на македонците

Според външния министър на РСМ Буяр Османи "български провокатори" действат деструктивно

Новини
15:27 - 04 Декември 2022
2817
Пак сме в устата на македонците

Македонският министър на външните работи Буяр Османи посочи "българските провокатори" като причина за напрежението между двете държави, пише БГНЕС.

Османи каза, че "провокациите, които идват от България са от лица, които са деструктивни и за тяхното /българското, бел.ред./ общество". "Те не създават положителен имидж на собствената си държава и общество. Най-добре е да ги игнорираме, да не придаваме такова значение на тези хора", каза още Османи по време на редовния брифинг в Министерството на външните работи в Скопие. Според него, "провокаторите не трябва да бъдат окуражавани, защото по този начин щели да станат по-силни в самата България".

Според него не може да се забрани на членове на Историческата комисия да говорят за нашата /за РСМ, бел.ред./ държава, но не трябва да им се позволява на тези хора да водят хорото". "Мисля, че лека полека ние им отнемаме инициативата, на провокаторите, на тези, които искат лоши отношения... В България няма политическо правителство и това създава трудности, но хората, които провокират и имат териториални претенции действат умишлено, за да използват това за техни политически цели в самата България", каза още той.

Буря Османи отхвърли твърденията, че има политически натиск върху работата на смесената българо-македонска историческа комисия. "Има натиск от страна на обществото върху членовете на комисията, но не и от нас, не и от мен, не и от наша страна, с която те имат договор. Аз лично много рядко общувам с тях, за да няма мое влияние. Аз лично съм им казал: Имате всички възможни условия за работа. Работете, съгласно вашите убеждения", каза още Османи.