Пак за пиянство: Прегазилият дете, е глобен... с 10 лв.

Санкцията на изрода е от 2005 г.

Новини
09:43 - 04 Септември 2023
6199
Пак за пиянство: Прегазилият дете, е глобен... с 10 лв.

"Пияният шофьор, който блъсна и уби дете на пешеходна пътека на ул. „Гурко”, е глобен с 10 лв. през 2005 г. след шофиране отново в нетрезво състояние", обяви в студиото на „Здравей, България” бившият началник на КАТ-София Тенчо Танев.

„След като е бил заловен, е образувано досъдебно производство в Пето районно управление. По-късно, по неясни причини, е прекратено. Глобен е с 10 лв., защото не си е носил книжката. Не е наказан заради това, че е шофирал под въздействието на алкохол”, обясни Тенев.

„В последните дни имахме възможност да видим как под напор на емоции се промени Наказателният кодекс и се прие отнемане на коли на хора, които шофират след употреба на алкохол. Текстът беше несръчно написан. Българинът в продължение на десетки години е възпитаван да не уважава закона. Той не се спира пред никакви санкции. Имам действителен случай от практиката ми.

Мой клиент беше преследван от пиян, криминално проявен мъж с нож в ръка, който крещял „Ще те убия и ще те излежа”. За какво отнемане на автомобил говорим? Представете си, че някой си е взел от западно-европейско автомобилно гробище консерва на четири колела и си я кара пиян. Ще му отнемат 150 лв.”, коментира Емануил Йорданов, бивш министър на вътрешните работи.

„Моите наблюдение пък показват, че това отнемане на колата се оказва спирачка за много шофьори да се качат пияни. В закона имаме проблем. В момента имаме повдигнато обвинение на водача за причинено пътно транспортно произшествие при евентуален умисъл, където обаче не е предвидено отнемане на кола. Взимат им автомобилите, когато са пияни, а не когато са причинили смърт. Условната присъда е ненаказаност”, обясни Елица Буенова, адвокат при пътнотранспортни произшествия.

Тя разказа, че вчера след протеста е имало няколко шофьори, които са направили нарушения, но полицията не е обърнала внимание.

„Притеснявам се, че ще вдигнат пешеходна пътека и случаят ще приключи, както стана на бул. „Сливница”. Вчера след протеста един джигит с мръсна газ мина през кръстовището. Преди това друг направи обратен на кръстовището. Попитах униформен няма ли да го спрат и глобят. Той ми отговори „Объркал е пътят човекът”, поясни Буенова.

„От години апелирахме за промени в Наказателния кодекс по отношение на пияните и дрогираните на пътя. Потресени сме от промените. В последните години Прокуратурата се опитва да докаже, че когато си се качил да шофираш в нетрезво състояние, направиш катастрофа и убиеш човек, това не е престъпление по непредпазливост, а и при евентуален умисъл”, смята адвокатът Илия Тодоров от Българската асоциация на пострадалите при катастрофи.