Пакистан освободи 524 афганистански мигранти от затвор в Карачи

Арестите предизвикаха критики от страна на Афганистан, след като кадри с деца зад решетки бяха разпространени онлайн

Новини
11:30 - 08 Януари 2023
2088
Пакистан освободи 524 афганистански мигранти от затвор в Карачи

Стотици афганистански мигранти, сред които жени и деца, бяха освободени вчера от затвор в южния пакистански пристанищен град Карачи, съобщиха афганистанските власти, цитирани от Асошиейтед прес и ДПА.

При многобройни операции миналия месец пакистанската полиция задържа най-малко 1200 афганистанци, влезли в Карачи без валидни документи за пътуване.

Арестите предизвикаха критики от страна на Афганистан, след като кадри със афганистански деца зад решетки бяха разпространени онлайн. Задържането на афганистанци подчерта обтегнатите отношения между двете южноазиатски съседни държави, отбелязва АП.

Сред освободените 524 афганистанци има 54 жени и 97 деца, съобщи афганистанското посолство в Исламабад. Предадено е било и тялото на афганистанец, починал в пакистанския затвор.

Видеоматериал, публикуван от посолството в „Туитър“, показва жени и деца зад портала на затвора, които чакат да бъдат освободени под надзора на пакистанските и афганистанските власти.

Друго видео показва мъже, настанени в автобус, които чакат за отпътуват за Афганистан.

Милиони афганистанци избягаха в Пакистан в периода 1979-89 г. по време на съветската окупация на страната им, създавайки една от най-големите бежански групи в света. 

Оттогава Пакистан приема афганистанци, но настоява да се регистрират пред службата на ООН и местната власт, за да избегнат риска от депортиране.

По данни на наскоро проведено с подкрепата на ООН проучване, 1,3 милиона афганистанци са регистрирани като пребиваващи в Пакистан.

В доклад на пакистанската национална комисия за човешките права се казва, че откакто талибаните завзеха отново властта през август 2021 г., има рязко увеличаване на броя на афганистанците, които се опитват да влязат в страната по причини, вариращи от бягство от преследване до търсене на медицинска помощ и възможности за работа.

Афганистанските имигранти в Пакистан все по-често обвиняват пакистанските сили за сигурност в лошо отношение, посочва ДПА.