Палачинки, кучета и книги - хобитата на беларуската принцеса

25-годишната Арина Сабаленка усеща омраза заради войната, но защити по безапелационен начин титлата си на Аустрелиън Оупън

Спорт
12:00 - 29 Януари 2024
6341
Палачинки, кучета и книги - хобитата на беларуската принцеса

Арина Сабаленка защити титлата си от Australian Open. Беларускинята го направи по безапелационен начин - с класен тенис, като не остави шанс на опонентката си Кинуен Джън от Китай, надделявайки за кратко време с 6-3, 6-2 на финала. Всъщност родената в Минск тенис красавица не даде нито сет на своите опонентки по пътя си към нова титла.

Световната №2 направи мача за титлата неравностоен и добави втория си "мейджър" трофей, след като не загуби сет през целия турнир.

Тя е първата тенисистка от Виктория Азаренка (2013 г.) насам, която защитава титлата си в Мелбърн. Освен това, 25-годишната беларускиня е деветата в Оупън ера, която печели поредни титли на Аустрелиън Оупън.

Арина Сабаленка спечели първата си титла от Шлема на Откритото първенство на Австралия през януари 2023 г., а след това опитва да наложи своята доминация в женския тенис. И моментът, в който тя ще плаши своите съпернички, е все по-близо. Не случайно специалистите й предричат бляскаво бъдеще и още големи трофеи.

Ще ви запознаем с интересни факти за новата стара кралица на Мелбърн.

КОЯ Е АРИНА САБАЛЕНКА?

Арина Сабаленка е професионална тенисистка от Беларус. Тя е родена на 5 май 1998 г. в столицата на Минск и в момента е на 25 години. Арина е спечелила 14 титли на сингъл.

КОЙ Е НЕЙНИЯТ ТРЕНЬОР?

В момента Арина Сабаленка работи с Антон Дубров, след като пробният опит през 2020 г. с Дитер Киндлман - бивш наставник на Анжелик Кербер, не се увенча с успех. Преди това тя е работила с бившия руски тенисист Дмитрий Турсунов и Саша Бажин.

КАКВА Е ПОЗИЦИЯТА НА САБАЛЕНКА ПО ОТНОШЕНИЕ НА НАХЛУВАНЕТО НА РУСИЯ В УКРАЙНА?

Откакто Русия започна инвазията си в Украйна, беларускинята избягва да публикува каквото и да било в социалните медии или да прави изявления. През последните месеци тя коментира, че чувства "омраза" от страна на другите по време на турнето заради националността си. А на Уимбълдън тя се разграничи от действията на беларуското правителство.

ЗАЩО АРИНА САБАЛЕНКА Е ВОДЕЩО ИМЕ В НОВИНИТЕ?

Арина Сабаленка достигна до финала на Откритото първенство на Австралия през 2024 г. като защитаваща титлата си. На полуфинала тя победи американката Коко Гоф със 7-6(2) 6-4, за да стигне до третия си пореден финал на турнир от Шлема на твърди кортове. Както стана вече дума, в битката за трофея Сабаленка постави бързо на колене китайката Джън.

Тя стана 29-ата жена, оглавявала класацията на WTA, когато на 11 септември 2023 г. зае първото място. Беларускинята спечели Откритото първенство на Австралия през януари, достигна до полуфиналите на "Френч Оупън" и на Уимбълдън и завърши на второ място на US Open, където отстъпи на Коко Гоф. Тя губи първото място в ранглистата на Ига Швьонтек след финалите на WTA през 2023 г., където е полуфиналистка и отстъпи на полякинята.

Печели първата си титла от Големия шлем на Откритото първенство на Австралия през 2023 г., като на финала побеждава шампионката от Уимбълдън Елена Рибакина с 4-6 6-3 6-4. Това беше първи финал от Шлема за 25-годишната тенисистка и тя го завърши при четвъртия си мачбол.

Преди това Арина Сабаленка достигна до най-големия тогава финал в кариерата си на финалите на WTA през 2022 г. във Форт Уърт, Тексас. Мощната беларускиня се класира за полуфиналите на второ място в своята група и продължи с успехите, надигравайки световната №1 Ига Швьонтек в три сета на полуфинала за една от най-големите си победи в кариерата.

КОЕ Е НАЙ-ДОБРОТО Ѝ ПРЕДСТАВЯНЕ В ТУРНИРИТЕ ОТ ГОЛЕМИЯ ШЛЕМ?

Сабаленка печели първата си титла от Големия шлем, когато побеждава Елена Рибакина и печели Откритото първенство на Австралия през януари 2023 г., а сега защити титлата си. Преди това тя беше достигнала три полуфинала на турнири от Шлема, но всеки път губеше: от Каролина Плишкова на Уимбълдън през 2021 г., от Лейла Фернандес на полуфинала на Откритото първенство на САЩ през 2021 г. и от Ига Швьонтек на полуфинала на US Open през 2022 г.

През 2023 г. тя достига до първия си финал в Ню Йорк, но загуби от Коко Гоф с 2-6 6-3 6-2.

До началото на US Open 2023 г. най-високото й класиране в кариерата е №2 - показател, който тя достига за първи път на 23 август 2021 г. След това тя се завръща под №2, след като печели Откритото първенство на Австралия през 2023 г. За пръв път заема поста на световна №1 след второто си място на US Open през 2023 г.

КОЛКО ТИТЛИ Е СПЕЧЕЛИЛА САБАЛЕНКА?

Арина Сабаленка е спечелила 14 титли на сингъл от WTA, включително две поредни през 2023 г. в Аделаида и на Откритото първенство на Австралия.

Сабаленка печели и турнира Mutua Madrid Open през 2021 г. По-рано тя триумфира в престижния турнир WTA Wuhan Open два пъти подред - през 2018 г. и 2019 г.

Арина Сабаленка се отличава и в двете основни форми на играта. През февруари 2021 г. тя достигна най-високото място в ранглистата за двойки, като през 2020-а изигра повечето от турнирите с белгийската си партньорка Елизе Мертенс. Сабаленка има шест титли на двойки в кариерата си.

След като печелят титлата на двойки на Откритото първенство на Австралия през 2021 г. заедно с Мертенс (втората им титла от Големия шлем в отбор), двойката обявява, че няма да играе заедно в останалите турнири от Шлема, тъй като Сабаленка иска да се съсредоточи върху сингъла.

КОЛКО Е СПЕЧЕЛИЛА ОТ НАГРАДНИ ФОНДОВЕ?

До момента Сабаленка е спечелила над 20 милиона долара от наградни фондове - общо на сингъл и на двойки.

КАКЪВ Е ПРЯКОРЪТ НА АРИНА САБАЛЕНКА?

О, да, тя има такъв - "принцесата воин", наречена, може би, заради безстрашната й и мощна игра. И изглежда, че това й харесва.

КАКВИ СА НЕЙНИТЕ ХОБИТА?

Тя обича палачинките, кучетата и четенето. Любимата книга на Сабаленка е "Граф Монте Кристо" на Александър Дюма.

АКТИВНА ЛИ Е АРИНА САБАЛЕНКА В СОЦИАЛНИТЕ МЕДИИ?

Беларускинята има повече от 110 000 последователи в своя Туитър акаунт, където споделя предимно тренировъчни публикации, но от време на време и по-забавни неща. Сабаленка има и над 88 000 последователи във Фейсбук, но е най-активна в Инстаграм, където има повече от 1.1 милиона последователи.