Палачинкова торта с кайма и сирена
за 4 парчета, 75 мин
Продукти
За палачинките: 200 г брашно, 1 щипка сол, 500 мл вода или прясно мляко, 4 яйца, масло за пържене.
За плънката: 150 г говеждо/телешко мляно месо или друга кайма по избор, 1 голяма глава лук, 125 г моцарела или добре изкиснато бяло саламурено сирене, 2 домата, 200 г рукола или листенца зелена салата, 1 с.л. зехтин или олио, сол и черен пипер, 125 мл бяло вино, 100 г пармезан или друго жълто сирене – може кашкавал.
Приготвяне
Разбърква се гладко палачинково тесто от съставките. Изпържват се палачинки от двете страни в намазан с масло тиган. Оставят се да изстинат.
Руколата се нарязва едро. Обеленият лук се наситнява. Моцарелата се нарязва на малки кубчета.
Загрява се зехтинът или олиото и се запържва лукът около 1 мин. на средна температура.
Прибавя се каймата и се запържва с разбъркване до златистокафяви гранули. Добавя се руколата и се разбърква да се слегне.
Деглазира се с бялото вино да заври силно и да се изпари течността. Подправя се със сол и черен пипер.
Палачинките се подреждат във форма с хартия за печене, като всяка без горната се покрива с каймата, моцарелата и доматите.
Поръсва се с настъргания пармезан. Пече се в загрята фурна на 160 градуса 15 мин.