Палачинкова торта с кайма и сирена

за 4 парчета, 75 мин

Кухня
06:20 - 13 Ноември 2024
8611
Палачинкова торта с кайма и сирена

Продукти

За палачинките: 200 г брашно, 1 щипка сол, 500 мл вода или прясно мляко, 4 яйца, масло за пържене.

За плънката: 150 г говеждо/телешко мляно месо или друга кайма по избор, 1 голяма глава лук, 125 г моцарела или добре изкиснато бяло саламурено сирене, 2 домата, 200 г рукола или листенца зелена салата, 1 с.л. зехтин или олио, сол и черен пипер, 125 мл бяло вино, 100 г пармезан или друго жълто сирене – може кашкавал.

 

Приготвяне

Разбърква се гладко палачинково тесто от съставките. Изпържват се палачинки от двете страни в намазан с масло тиган. Оставят се да изстинат.

Руколата се нарязва едро. Обеленият лук се наситнява. Моцарелата се нарязва на малки кубчета.

Загрява се зехтинът или олиото и се запържва лукът около 1 мин. на средна температура.

Прибавя се каймата и се запържва с разбъркване до златистокафяви гранули. Добавя се руколата и се разбърква да се слегне.

Деглазира се с бялото вино да заври силно и да се изпари течността. Подправя се със сол и черен пипер.

Палачинките се подреждат във форма с хартия за печене, като всяка без горната се покрива с каймата, моцарелата и доматите.

Поръсва се с настъргания пармезан. Пече се в загрята фурна на 160 градуса 15 мин.