Пълен абсурд: 20 лева на месец за новите пенсионери от втория стълб

Няма как 5 години преди пенсия да направиш информиран избор, каза ексминистър Бисер Петков

Новини
09:16 - 14 Октомври 2020
2099
Пълен абсурд: 20 лева на месец за новите пенсионери от втория стълб

Има риск пенсиите от втория стълб да не компенсират намалението на пенсиите от държавното и обществено осигуряване. Проблемът е още от 2016-а година. Има планове да се предостави срок за избор, който да е  възможен до 5 години преди да се навърши пенсионна възраст, заяви бившият социален министър Бисер Петков пред Би Ти Ви. 

"Трудно лицата, пет години преди пенсиониране, могат да направят информиран избор. Натрупванията в партидите на първите пенсионери, родени след 60-та година, са сравнително ниски. Средният размер на едно лице е 4150 лева по данни на КФН. Тази сума не бил осигурила по-голяма пенсия от 20 лева месечно", обясни Петков.

Ексминистърът допълни, че това зависи от конкретния размер на натрупванията. Тези хора имат не пълен период на осигуряване. Доходността на пенсионните фондове е ниска. Таксите на пенсионните дружества са сравнително високи. Всичко това влияе.

"Не искам да се връщам към поисканата ми оставка. Не мога да зная дали е имало други мотиви и причини. Бях близо до момента да оставката заради липса на подкрепа за някои политики", каза още Петков.