Пълен хаос на "Капитан Андреево" , идва жандармерия

Общество
13:10 - 03 Юни 2022
6774
Пълен хаос на "Капитан Андреево", идва жандармерия

Напрежението вече достигна кулминационната си точка край ГКПП "Капитан Андреево", след като над 300 превозвачи блокираха границата за срещата с транспортния министър Николай Събев. Той разговаря с турските представители на „Капъкуле“, за да се търси вариант как да се предотврати километричната опашка от тирове с хранителни продукти. Заради ескалацията, се очаква на място да бъде изпратена жандармерия.
 
Вече почти 2 седмици хаосът на ГКПП „Капитан Андреево“ не спира. Той започна след като БАБХ прекрати дейността на частната лаборатория "Евролаб 2011" за финосанитарен контрол и Агенцията започна да извършва пробите за пестициди в София.

Превозвачите са категорични, че няма никакъв диалог с управляващите относно проблема и те търпят огромни загуби, чакайки денонощия наред пробата за плодове и зеленчуци да излезе. Страшното задръстване се е получило заради забавените процедури на БАБХ с изследването на стоките и бавното разтоварване за проверка.

Всички свободни служители, които извършват финосанитарен контрол, са привикани извънредно на работа снощи в 20 часа, а някои от тях работят 24 часа без почивка. Всякакви отпуски са прекратени.

Ветеринарите са принудени сами да разтоварват и товарят камионите. Именно затова местни казват, че хаосът е невиждан. Отделно от това турските търговци са изнервени, тъй като правят огромни разходи заради поддръжка на храната, намираща се в камионите. Само 40 лева е разходът на час, за да се поддържа температурата в хладилния отсек на камиона.