Пълен провал на преговорите на ИТН с ГЕРБ-СДС приключиха

Отиваме на нови избори. 3 часа двете страни коментираха има ли преврат за свалянето на Рая Назарян от поста председател на НС

Новини
14:14 - 03 Август 2024
4269
Пълен провал на преговорите на ИТН с ГЕРБ-СДС приключиха

ГЕРБ-СДС няма да подкрепи правителство с третия мандат на ИТН. Този очакван отговор получиха депутатите на Слави Трифонов след близо 3-часов разговор с представители на формацията на Бойко Борисов, предава СЕГА. Герберите се придържаха към досегашната си позиция, че 50-ото Народно събрание е твърде фрагментирано, за да осигури стабилно мнозинство, което да подкрепя един редовен кабинет.

Забележителното в днешните преговори бяха две неща - първо, унизителният публичен разпит, на който депутатите на Борисов подложиха представителите на ИТН за това дали готвят преврат срещу председателя на парламента Рая Назарян; второ, признанието на герберите, че на практика нямат никакви значими различия с ИТН във възгледите си за държавното управление.

През последните няколко дни в различни медии се появиха твърдения, че редица политически сили – ПП-ДБ, "Възраждане", БСП, ИТН и фракцията на Ахмед Доган в ДПС, се готвят да отстранят Назарян от поста й. Като основание за това се сочеше фактът, че според промените в Конституцията председателят на Народното събрание може да стане служебен премиер. В медийните публикации се твърдеше, че тази акция е съгласувана с президента Румен Радев и цели да попречи на кадър на ГЕРБ-СДС отново да оглави служебно правителство.

Всичкото това го говореше в парламента и председателят на ДПС Делян Пеевски, който е най-близкият съюзник на Борисов. Вчера Слави Трифонов написа в отговор във Фейсбук, че единственото, което прави ИТН, е да убеди другите формации да подкрепят кабинет, а слуховете нарече "пълна глупост".

Още в началото на разговора днес Росен Желязков, който водеше делегацията на ГЕРБ-СДС, веднага поиска да узнае – дали описаният план е реален; дали вчера посочените формации са се срещнали, за да уговорят изпълнението му; ако са се срещнали, за да говорят за редовно правителство, защо герберите не са били поканени. Той се позова и на медийно участие на временния лидер на БСП Атанас Зафиров, в което социалистът неясно говореше, че "ако има разговор за смяна на председателя на Народното събрание, то този разговор може да бъде единствено и само в търсенето на работещо мнозинство".

Зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов направо му отговори, че живеем в свободна страна и всеки може да се среща с когото пожелае. Той изтъкна, че ако спекулациите за такъв план са истина, това би означавало, че вече е налице мнозинство за правителство. А такова няма. Йорданов напомни на Желязков, че се опитват да съберат подкрепа за редовен кабинет, а описаната конспирация засяга служебен такъв. Той увери, че политическата среща вчера е била посветена на темата за управляващо мнозинство, но напредък не е отбелязан. "Оставате вие. Във вас е решението", обърна се Йорданов към герберите.

В отговор депутатът Деница Сачева, която беше заедно със Желязков, изнесе дълга реч, която преповтори твърденията на ГЕРБ-СДС досега, че им се полага да направят правителство, защото са спечелили изборите. "Всякакви опити да се търси служебна победа, да се прави кабинет без спечелени избори, е равностойно на преврат. Властта се дава на хората, тя не може да бъде обект на инженеринг", обяви Сачева.

За отбелязване е, че сглобката, в която герберите участваха миналата година беше създадена точно чрез политически инженеринг.

Йорданов изтъкна, че думата "преврат" се използва за незаконно сваляне на редовно избрана власт, а сега няма нищо подобно. И напомни на депутатите на Борисов, че Рая Назарян беше избрана за председател тъкмо благодарение на гласовете на ИТН. Той призова герберите да подхождат прагматично, а не емоционално.

Накрая Желязков помирително каза, че с колегите му се опитвали да си изяснят предварителната ситуация и не укоряват ИТН за нищо. Едва тогава се премина към разговора за политики по същество.

След като почти 3 часа двете формации си споделяха позиции по основни въпроси, накрая Тошко Йорданов констатира, че се различават само по дребни детайли. "Ако седнем да изработваме управленската програма, процесът ще бъде адски лесен", обяви той. И поиска от герберите да споделят политическото си решение.

Желязков беше напълно съгласен, че значими различия няма. "Когато се фокусираме върху политики и избягаме от персоналната фиксация към политически или физически персонажи, тогава виждаме колко много сме "за", а обратното виждаме колко много сме "против"", оплетено коментира бившият председател на парламента.

Колежката му Деница Сачева обаче изтъкна, че това, което обединява двете формации, го е имало още при първия мандат на ГЕРБ-СДС, който ИТН отказа да подкрепи. Тя обясни, че все още има липса на доверие между политиците, както и че не очаква стабилно мнозинство в този парламент. И подчерта, че днешният разговор поставя добра основа за такъв разговор в следващото 51-во Народно събрание.

В отговор Йорданов посочи, че в следващия парламент нещата могат да бъдат различни. "Отваряте една врата, зад която никой не знае какво ще се случи", предупреди той герберите.

Желязков отново оплетено се опита да му обясни мотивите на герберите: "В настоящото Народно събрание много бързо катализираха политически процеси, което промени политическата платформа, на която се базира представителството в парламента. Процесите по дефрагментация и политическа ентропия, които се случиха в това Народно събрание, ни дават основание да считаме, че всяко мнозинство, независимо от добрите намерения, независимо от сходството в програмите, ще доведе до много ниска легитимност на правителството, ще създаде възможност за неговата волатилност, а оттам и предпоставка за неговата силна марионетност, и ще намали доверието на обществото, отпращайки го към нова форма на сглобяемост."

Накрая Желзяков се ангажира, че ако ГЕРБ-СДС не е водеща сила в следващия парламент, ще подкрепи формацията, която е първа - в целите, принципите и политиките, както се изрази. "Това ще е нашата позиция "про", а не "анти", допълни той.

С това срещата приключи. Очаква се отговорът на ПП-ДБ за третия мандат.