Палестински журналист научи в ефир за смъртта на негов колега (ВИДЕО)

Нито водещата, нито репортерът успяха да скрият сълзите от загубата

Новини
11:40 - 04 Ноември 2023
3404
Палестински журналист научи в ефир за смъртта на негов колега (ВИДЕО)

Палестински журналист свали предпазната си жилетка и каска в ефир, след като разбра, че неговия колега Абу Хаттаб заедно с 11-членното му семейство са загинали при ракетен обстрел по дома им в Ивицата Газа, предава бТВ.

„Не мога да издържам повече, всичко това не ни пази, ние си тръгваме един след друг, без никой да се интересува от нас, нито от мащабите на бедствието, което всички преживяваме в Газа“, казва през сълзи Салман ал-Башир, докато свaля предпазната жилетка и каска в ефир.

Водещата също не успява да сдържи емоциите си и започва да ридае. Само преди 30 минути Салман е разговарял с колегата си, разбираме от сърцераздирателния му монолог пред зрителите на палестинската телевизия.

Още по-стряскащо е, че последният му ефир е бил на същото място, от което предава Салман.

„Всичко това са само слоугани, нищо не ни пази. Няма никаква международна подкрепа, ние сме сами“, казва журналистът.

В това време водещата на новините избърсва сълзите си.

Подобни ситуации сред журналистите не се случват често, защото всички в професията са научени да сдържат емоциите си, каквото и да се случва. Репортери често се сблъскват с кървави сцени, особено военните и знаят какво да правят в подобни моменти. И това, че журналист показва сълзите си в ефир, говори, че нещата наистина са излезли извън контрол и че войната променя абсолютно всички.

Тя е страшна, безпощадна и белязва съдбите. Тя превръща и обикновените новини в сърцераздирателна история, която полепва по най-тънките кътчета на душата и никой не може да остане равнодушен към сълзите на онези, чрез чиято смелост научаваме какво се случва на местата, в които никой не иска да бъде в този момент.

Войната в Близкия изток започна на 7 октомври, когато „Хамас“ изненадващо нападна Израел. Над 1400 душу загубиха живота си, 200 бяха отвлечени. Страшни картини на смърт и насилие заляха и двете страни в конфликта. По изчисления на здравното министерство в Газа загиналите заради конфликта са 9000.

Към 4 ноември предварителните разследвания на CPJ показват, че най-малко 36 журналисти и медийни работници са сред около 10 000 убити от началото на конфликта.

Израелските сили за отбрана заявиха пред информационните агенции Ройтерс и Франс прес, че не могат да гарантират безопасността на техните журналисти, работещи в Ивицата Газа, след като те поискаха гаранции, че репортерите им няма да бъдат обект на израелски удари, съобщи Ройтерс на 27 октомври.

Журналистите в Ивицата Газа са изправени пред особено високи рискове, тъй като се опитват да отразяват конфликта в условията на израелска сухопътна атака срещу град Газа, опустошителни израелски въздушни удари, нарушени комуникации и значителни прекъсвания на електрозахранването.

">