Палестинският президент: Няма да напуснем, оставаме на нашата земя

Насилственото разселване на палестинците би било военно престъпление, заяви крал Абдула Втори

Новини
14:47 - 21 Октомври 2023
2440
Палестинският президент: Няма да напуснем, оставаме на нашата земя

"Ние няма да напуснем, ще останем на нашата земя", заяви днес палестинският президент Махмуд Абас по време на откриващата си реч на срещата на върха за мир в Кайро, предаде Ройтерс, цитирано от БТА.

Йорданският крал Абдула Втори каза при откриването на срещата на върха за мир в Близкия изток, че насилственото или вътрешно разселване на палестинците би било военно престъпление.

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси заяви на срещата на върха в Кайро, че е приканил лидерите да постигнат споразумение за пътна карта за прекратяване на хуманитарната катастрофа в ивицата Газа и да съживят опитите за постигане на мир между Израел и палестинците.

Целите на пътната карта включват доставянето на помощи за Газа и договаряне на прекратяване на огъня, последвано от преговори, водещи до решение за две държави, каза той.

"Трябва да действаме сега, за да сложим край на кошмара", призова днес генералният секретар на ООН Антониу Гутериш по време на срещата в Кайро, апелирайки за "хуманитарно прекратяване на огъня" на 15-ия ден от войната между Израел и управляващата в Газа групировка "Хамас", предаде Франс прес.

"Жителите на Газа се нуждаят от много повече, необходима е мащабна доставка на помощи", допълни генералният секретар на ООН, въпреки че тази сутрин от Египет към намиращата се под блокада и бомбардирана от Израел Газа преминаха само 20 камиона. Това е напълно недостатъчно според ООН, която иска 100 камиона на ден за 2,4 милиона жители на Газа, лишени от почти всичко, посочи АФП.