Пълна мистерия около трагедията с руската подводница (ВИДЕО)

Новини
22:22 - 02 Юли 2019
8561
Пълна мистерия около трагедията с руската подводница (ВИДЕО)

Типично по съветски пожарът, който отне живота на 14 моряци в миниподводницата АС-12 ("Лошарик"), остава обвит в дезинформация. Според източници от МО огънят всъщност е избухнал на нейния носител. Едни високопоставени военни твърдят, че става въпрос за подводницата "Оренбург", а други - за "Подмосковие".

След реконструкция, приключила през 2016 година, на "Подмосковие" е било монтирано оборудване за превоз на дълбоководни миниподводници. Друг източник разказва, че е горяла атомната подводница БС-136 "Оренбург", която е обичайният носител на АС-12.

По-рано стана известно, че във военноморската болница в Североморск са доведени 4-5 души, оцелели при пожара. Те са хоспитализирани с отравяния от дим, както и контузии. Според някои източници, моряците са успели да изгасят пожара, херметизирайки отсека с възпламеняването, но при това са се отровили от токсичния дим и са починали на път за болницата.

На дълбоководния апарат на ВМФ АС-12, където избухна пожар, в резултат на който загинаха 14 моряци, са се намирали подводничари със звание не по-ниско от капитан 3-ти ранг. Съобщава се още, че сред загиналите е бил и капитанът от 1-ви ранг Андрей Воскресенский.

Руският президент Владимир Путин, след среща с министъра на отбраната Сергей Шойгу, заръча да бъде оказана помощ на семействата на пострадалите и загиналите в резултат на пожара на борда на подводницата. Руският лидер уточни, че сред загиналите има 7 капитани от 1-ви ранг и 20-ма Героя на Русия. "Екипажът е бил високо професионален", подчерта той.