Пълнено пилешко с гъби в шунка

за 4 порции, 50 мин

Кухня
09:26 - 28 Август 2024
2028
Пълнено пилешко с гъби в шунка

Продукти

4 филета пилешки гърди по около 80 г

150 г гъби

1 малка главичка лук

3 с.л. зехтин или олио

2 клонки мащерка

2 клонки розмарин

(може да се заменят с други пресни билки по избор)

сол и черен пипер

8 тънки филийки пушена шунка

2 червени чушки

500 г дребни картофи

4 скилидки чесън

 

Приготвяне

Пилешките филета се разрязват отстрани – да се получат джобове.

Гъбите се нарязват на тънки филийки. Обеленият лук се насиътнява.

Загрява се 1 с.л. зехтин или олио. Запържва се лукът на средна температура около 1 мин. Прибавят се гъбите и се запържва още 2 мин. – да се изпари течността.

Мащерката и половината розмарин с енаситняват. Добавят се в гъбите, подправя се със сол и черен пипер.

Със сместа се пълнят пилешките филета. Завиват се с по 2 филийки пушена шунка и се завързват с кухненски конец или закопчават с клечки за зъби.

Изчистените от семките чушки се нарязват на парчета. Картофите – с коричката или белени, се нарязват на филийки. Леко се смачкват небелените цели скилидки чесън.

Зеленчуците се разстилат в тавичка, подправят се със сол и черен пипер, слага се останалият розмарин и се полива с останалия зехтин или олио. Подреждат се отгоре пилешките филета.

Пече се в загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор 180 градуса) около 20 мин.