Пълнено пилешко с гъби в шунка
за 4 порции, 50 мин
Продукти
4 филета пилешки гърди по около 80 г
150 г гъби
1 малка главичка лук
3 с.л. зехтин или олио
2 клонки мащерка
2 клонки розмарин
(може да се заменят с други пресни билки по избор)
сол и черен пипер
8 тънки филийки пушена шунка
2 червени чушки
500 г дребни картофи
4 скилидки чесън
Приготвяне
Пилешките филета се разрязват отстрани – да се получат джобове.
Гъбите се нарязват на тънки филийки. Обеленият лук се насиътнява.
Загрява се 1 с.л. зехтин или олио. Запържва се лукът на средна температура около 1 мин. Прибавят се гъбите и се запържва още 2 мин. – да се изпари течността.
Мащерката и половината розмарин с енаситняват. Добавят се в гъбите, подправя се със сол и черен пипер.
Със сместа се пълнят пилешките филета. Завиват се с по 2 филийки пушена шунка и се завързват с кухненски конец или закопчават с клечки за зъби.
Изчистените от семките чушки се нарязват на парчета. Картофите – с коричката или белени, се нарязват на филийки. Леко се смачкват небелените цели скилидки чесън.
Зеленчуците се разстилат в тавичка, подправят се със сол и черен пипер, слага се останалият розмарин и се полива с останалия зехтин или олио. Подреждат се отгоре пилешките филета.
Пече се в загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор 180 градуса) около 20 мин.