Пълнолунието уби трансджендърна певица, номинирана за Грами

Нещо за четене
22:01 - 31 Януари 2021
10288
Пълнолунието уби трансджендърна певица, номинирана за Грами

Номинираният за "Грами" експериментален поп изпълнител и продуцент Софи Ксеон - публично известна като Софи - загина в "ужасен инцидент" вчера едва на 34 години, се казва в изявление на нейния звукозаписен лейбъл Transgressive.

"Трагично! Нашата красива Софи почина тази сутрин след ужасен инцидент. Вярна на своята духовност, тя се изкачи да гледа пълнолунието и се подхлъзна и падна", се казва в изявлението, публикувано в Twitter.

Говорител на полицията в Атина потвърди пред Асошиейтед прес, че Софи е паднала от балкона на апартамент и че няма заподозрени за смъртта й. Софи влезе в историята като една от трите първи открито транссексуални жени (биологични мъже - б.р.), номинирани за Грами.

Родената в Глазгоу активистка за правата на човека Софи работи с Мадона през 2015 г., за да продуцира сингъла "Bitch, I'm Madonna" и си сътрудничи още с Ники Минаж, Камила Кабело, Чарли XCX, Винс Стейпълс, Ким Петрас и много други. Големият професионален пробив на Софи дойде през 2015 г. с поставянето на парчето „Lemonade“ в реклама на "Макдоналдс".

Дебютният й албум за 2018 г. „Oil of Every Pearl's Un-Insides“ ѝ донесе номинация за „Грами“ за най-добър танцов/електронен албум.

Няколко изпълнители отдадоха почит на покойната музикантка, включително британската звезда Сам Смит (който е с флуидна полова идентичност - изживява се ту като мъж, ту като жена - б.р.), който публикува в Twitter: "Сърцераздирателни новини. Светът е загубил ангел. Истински визионер и икона на нашето поколение."

Френската поп изпълнителка Кристин описа Софи като „звезден продуцент, визионер, за пример“.

„Толкова тъжна новина е да чуем за Софи, която е издъхнала“, туитва DJ и продуцент Ерол Алкан.

В интервю за онлайн списание Paper през юни 2018 г. Софи обсъди какво означава транс (съкратено от трансджендър - б.р.) за нея. "За мен транссесията поема контрола, за да приведе тялото ви по-добре в съответствие с душата и духа ви, така че двамата да не се бият един срещу друг и да се борят да оцелеят", каза тя.

"На тази земя можете да се доближите до това как се чувствате в истинската си същност, без обществения натиск да налага да изпълнявате определени традиционни роли въз основа на пола. Това означава, че не сте майка или баща - вие сте индивид, който гледа света и усеща света. И това е някак по-човешко и универсално, считам."

Дни по-рано на 61 години се спомина друга трансджендърна икона - Санди Крисп, позната повече с артистичния си псевдоним Богинята Бъни. Тя е един от основните играчи на ъндърграунд сцената на Лос Анджелис през 80-те и 90-те години. Участва и във видеоклипове на Мерилин Менсън и д-р Дре.

Санди Крисп е родена през 1960 г. И прекарва детството си при изключително трудни обстоятелства. В различни интервюта през годините тя описва борбата си с детския паралич и сексуалното насилие, на което е била подложена при преместването от едно сиропиталище в друго.

Некачествено поставен гръбначен имплант повлиял изключително неблагоприятно на стойката и растежа й. Споделя и че по средата на тийнейджърските си години за първи път се е идентифицирала като трансджендър.

В средата на 80-те години тя среща неочаквана подкрепа в Холивуд. Работи като модел на известни художници и участва в различни филми, вкл. си партнира с Кари Фишър. По това време започва публично да се идентифицира като транс и приема името Богинята Бъни.

Инвалидната количка - завещанието на детския паралич...

В последните години Крисп се озовава в приют за бездомни.

Причината за смъртта й е неизвестна. Според някои източници кончината й е свързана със СПИН. Приятели са създали фонд за набиране на средства за погребението й.

Покрай Крисп витаят куп легенди на границата между абсолютната фикция и реалността.

Мнозина и до днес се чудят дали тя е сънувала или в действителност е правила секс в банята с Том Круз, при който холивудската легенда е "отдолу" (Крисп е биологично роден мъж, не е известно дали е отстранил гениталиите си - б.р.).