Паметна плоча увековечи великата Гена Димитрова във Виена

Наши и чужди дипломати и гости се насладиха на лентата "Обич за Гена"

Новини
15:11 - 14 Декември 2019
6599
Паметна плоча увековечи великата Гена Димитрова във Виена

Великата оперна прима Гена Димитрова вече има паметна плоча на входа на жилището ѝ във Виена. Възпоменателният знак бе открит днес върху сградата на „Muhlgasse” 22 в австрийската столица, а инициативата е на Сдружението за култура и изкуство „Лилавият лебед”.

Събитието бе съпътствано от премиерата за Австрия на филма "Обич за Гена" и много наши и чужди дипломати и гости се насладиха на лентата. Във фоайето на Балната зала на Консерваторията "Прайнер" бе открита експозиция от фотоси с нейни изпълнения от сцени по цял свят и с партньори като Хосе Карерас, Пласидо Доминго, Пиеро Капучили. Представена е и книгата "Гена Димитрова от А до Я".

Животът на голямата оперна певица Гена Димитрова (1941-2005) е тясно свързан с Австрия, а връзката й с австрийската столица надхвърля успешните й изяви на сцената на Виенската държавна опера.

"Гена много ценеше живота във Виена заради неговото спокойствие и уреденост. Тук бе и една от точките на нейното пристигане и заминаване по целия свят". Това разказа преди месец пред "Меланж булгарен" осиновената й дъщеря Милена Стойкова. Гена Димитрова е обичала да кани гости и домът й в четвърти район на Виена е бил място за срещи на много интелектуалци.