ПАНИКА! Пентагонът готви биологически експерименти във ВМА

Политика
20:21 - 30 Януари 2022
22800
ПАНИКА! Пентагонът готви биологически експерименти във ВМА

Пентагонът е сключил договор с неясни клаузи с българското Министерство на отбраната и съответно ВМА на ген. Венцислав Мутафчийски, за да провежда биологически експерименти, подобни на тези в Украйна, Грузия и Казахстан. Така звучи от дни поредната "бомба", хвърлена от уволнената преди няколко години журналистка от "Труд" Диляна Гайтанджиева, а осколките се разпространяват със светлинна скорост в социалните мрежи от 25 януари насам, когато бившата водеща в ТВ7 публикува поредния си "доклад" в сайта "Armswatch" (нейно дело - б.р.). 

Според "информацията" на Гайтанджиева от март щатска лаборатория започва да прави тестове с български военни. Открилата наши боеприпаси в Сирия в разгара на войната, както показа в свой филм, твърди, че се е сдобила с документи, получени от регистъра на федералните договори на САЩ и показвали, че американски биологичен експеримент се пренася и в България.

Става въпрос за биологични тестове върху войници, които са предвидени да стартират през март тази година в Българската военна болница в София. 

Гайтанджиева обяснява подробно не къде да е, а в ефира на БСТВ миналия петък при Велизар Енчев, че това е проект, вече действащ на територията на Украйна и Грузия с определено кодово име под опеката на Института Уолтър Рийд за биомедицински изследвания. 

Журналистката, финансираща с дарения разследванията си, вече четвърта година пише за въпросните лаборатории с различни заглавия и при определени световни събития като лидерски срещи в контекста на преговорите между Русия и НАТО. Така, например, през 2018 г. тя обявява тържествено: 

"Пентагонът и американските власти възможно са замесени в случая с „ делото Скрипал“, тъй като лабораторията Портън Даун, недалеч от която бяха открити в безпомощно състояние отровените баща и дъщеря Скрипал , всъщност отдавна е част от програма финансирана от Пентагона, и се е използвала от Министврството на отбраната на САЩ за провеждането на експерименти, включително и експерименти над хора...

...Има информация, че Пентагонът е похарчил най-малко 70 милиона долара за провеждането на военни експерименти, свързани с тестиране и изпитване на смъртоносни вируси и химически вещества във военната лаборатория Портън Даун във Великобритания- именно тази същата, коята нашумя покрая случая с „делото Скрипал“. 

Украинските медии, за разлика от българските, не останаха безучастни към поредната информационна бомба и в последните дни многократно нарекоха Гайтанджиева прокси на Кремъл, активизирано, за да стабилизира руски опорки в целия регион. 

"Така наречената независима журналистка Диляна Гайтанджиева от България публикува някакви документи, които потвърждавали, че американците провеждат експерименти с биологически оръжия спрямо войници от Грузия и Украйна. И че в резултат на тези експерименти 4400 украински бойци и 1000 техни грузински колеги са били убити. Информация, напълно непроверена, която се разпространява шоково", отбелязват медиите в Киев. И добавят: 

"Но не и за онези, запознати с кративността на Гайтанджиева. У тях тези шокиращи разкрития предизвикват само смях. Диляна е добре позната лъжкиня, отдавна дискредитирала себе си, но все още държана под ръка от руските служби". И отбелязват, че последното й "разследване" е било "лапнато" и разпространено тъкмо първо от московските медии.

Украинците, бесни от публикациите си, напомнят, че Гайтанджиева е произвела дийп фейк новината от 2017 г. за авиокомпанията от Азербайджан Силк Уей, доставяла секретно оръжия до горещи точки по света от източноевропейски страни, като визират навярно тъкмо разследванията за сирийската гражданска война. 

Те дори директно обвиняват родната журналистка, че основният й метод на работа се нарича "Фотошоп". Справка на Lupa.bg разкрива, че руските форуми гъмжат от дни с нейното разследване. Пред Велизар Енчев тя твърди, че входира официални питания до здравните и военните власти, но очаквала те да отрекат всичко и да обявят "секретните" лаборатории за стандартна част от междуправителствени договорки. 

Очаквано, първите политически лица, реагирали на "тайния доклад", са от "Възраждане". Заместникът на Костадин Костадинов - Копейкин в НС Цончо Ганев първи захапа с питане директно към шефа на ВМА ще тровят ли американците родните войници. 

"Журналистическо разследване на Диляна Гайтанджиева преди дни разкри, че САЩ разработва биологическо оръжие в лаборатории прикрити като медицински центрове в 25 страни от Близкия Изток, Юго-Източна Азия, Африка, Грузия и Украйна.

Може би щяхме да подминем и тази "конспирация", ако не се оказва, че Диляна Гайтанджиева се е натъкнала на официални данни, че в България, във ВМА през март тази година, американски учени ще започнат научни експерименти с български военнослужещи. Твърди се, че е потвърдено и от българска страна, но подробности по казуса няма.

Предвид всичко това, ще входирам официално питане към министъра на отбраната Стефан Янев и началника на ВМА Венцислав Мутафчийски:

Има ли подписано споразумение между България и САЩ за разкриване на лаборатория във ВМА през тази година?

Ако има такова, ще се извършват ли експерименти и изследвания с български граждани, за които няма да се носи отговорност при негативни последствия?", съвсем сериозно пита депутатът. 

Ето и в кои канали се разпространява фейкът: