Папа Франциск благослови Китай от Монголия

Новини
18:33 - 03 Септември 2023
2699
Папа Франциск благослови Китай от Монголия

Папа Франциск отправи специален поздрав към "благородния" народ на Китай, като му обърна специално внимание в края на месата, отслужена в съседна Монголия. Това е първият и единствен път, в който Франциск публично споменава Китай по време на четиридневното си посещение.

Макар че на месата присъстваха малки групи китайски поклонници, се смята, че нито един епископ от континентален Китай не е получил разрешение да пътува за първото в историята папско посещение в Монголия.

Критиката към репресиите на Китай срещу религиозни групи бяха очевидни и когато Франциск изтъкна традицията на Монголия за религиозна толерантност. Той председателстваше междурелигиозно събитие, в което участие взеха монголски шамани, будистки монаси, мюсюлмански, еврейски, шинтоистки лидери и руски православен свещеник.

Благодаря на монголския народ за приятелското отношение, което получих тези дни. За неподправената ви способност да цените дори най-простите аспекти на живота. Пожелавам ви да съхранявате мъдро взаимоотношенията и традициите си и да изпълните ежедневието си с грижа и внимание.
Папа Франциск

Апостолическият префект на Улан Батор, кардинал Джорджо Маренго, благодари на папата за визитата му в Монголия. Франциск пътува до Монголия, за да насърчи една от най-малките и най-нови католически общности в света. Той пристигна в монголската столица Улан Батор по-рано тази седмица след нощен полет, преминаващ през китайското въздушно пространство.