Папа Франциск: Погребете ме в ковчег и достойно - като всеки христянин

Новини
22:46 - 02 Април 2024
5571
Папа Франциск: Погребете ме в ковчег и достойно - като всеки христянин

След кончината тялото на папа Франциск ще бъде изложено само в ковчег, а не и на дървена катафалка, както се практикуваше досега в Църквата. Той иска да бъде погребан "с достойнство, но като всеки християнин". Ще има едно, а не две бдения и никаква церемония по затварянето на ковчега му. Така Светият отец е опростил ритуала по погребването си в бъдеще.

Той е описал всичко това в книгатаинтервю на Хавиер Мартинес - "Брокал", която излиза на 3 април и се публикува от издателство "Планета". Нарича се "El sucesor".

Франциск допълва, че погребението на предшественика му Бенедикт XVI било последната церемония, проведена по този начин. С други думи, вече няма да се стига до излагане на тяло на папа извън ковчег, както се правеше в миналото, когато то се полагаше върху специална дървена катафалка.

"Говорих с церемониал майстора и премахнахме този и други елементи. Сегашният ритуал беше твърде претрупан". Папа Франциск допълва, че иска да бъде погребан в базиликата "Санта Мария Маджоре" - в стаята, където се съхранявали свещниците.

"Това е мястото и ми потвърдиха, че всичко е готово".

Изборът на папата е заради факта, че базиликата му била любима още от времето, когато бил кардинал и че ходел тогава често да се моли в нея. Франциск разказва и любопитна случка - как веднъж се опитали да го измамят, пробвайки да му продадат часовник. Инстинктивно обаче Берголио отговорил, че няма пари. После отвън му казали, че ако си бил извадил портфейла, щели да му ударят шамар и да му вземат парите.

В книгата папата дава оценка и за поведението на дон Георг Генсвайн, историческият личен секретар на Бенедикт XVI още от кардиналския му период.

Франциск казва, че проявил липса на достойнство и хуманност след кончината на предшественика му. Папата има предвид публикуването на книгата на Генсвайн.

"Нищо друго освен истината". За да й направи промоция, дон Георг дал интервю на германското католическо издание "Ди Тагеспост", в което казвал как новите правила на папа Франциск, ограничаващи отслужването на месите на латински, "разбили сърцето на Бенедикт XVI". Това интервю отдалечило още повече Франциск от Георг Генсвайн.