Папа Франциск: Разочарован съм от католическата църква в САЩ

Новини
20:18 - 28 Август 2023
2946
Папа Франциск: Разочарован съм от католическата църква в САЩ

Папа Франциск изрази разочарованието си от католическата църква в САЩ, в която според него е реакционна и политизирана, предаде Ройтерс.

Новинарската агенция се позовава на изказвания на Светия отец на частна среща в Лисабон с членове на Йезуитския орден, публикувани днес от йезуитското списание "Чивилта католика" (на италиански: La Civiltà Cattolica).

През десетте години, откакто бе избран за папа, Франциск е критикуван от консервативните слоеве на американската църква, които се противопоставят на реформи, като например даването на повече права на жените и миряните, както и на възприемането на по-толерантен и по-малко осъдителен подход от Църквата по отношение на някои хора, включително по отношение на представителите на ЛГБТ общността, предаде БТА.

Религиозните консерватори в САЩ често се съюзяват с политически консервативни медии, за да критикуват позициите на папата по редица въпроси, като например климатичните промени, имиграцията, социалната справедливост, призивите му за контрол на оръжията и противопоставянето му на смъртното наказание, отбелязва Ройтерс.