Папа Франциск сравни войната на Путин с Гладомора на Сталин

Украинците страдат от мъченичеството на агресията

Новини
13:45 - 23 Ноември 2022
1706
Папа Франциск сравни войната на Путин с Гладомора на Сталин

Папа Франциск сравни войната на Путин с "ужасния геноцид", извършен от предшественика му Сталин срещу Украйна: гладомора. В началото на 30-те години на миналия век тогавашният съветски диктатор Йосиф Сталин провежда политика на колективизация на земеделската собственост. Доброволното и насилственото конфискуване на зърно, картофи, цвекло и всяка друга храна от Съветска Украйна довежда до масов глад, причинил смъртта на няколко милиона души.

Днес папата заяви, че днес украинците страдат от "мъченичеството на агресията" и сравни войната на Русия в Украйна с "ужасния геноцид" от 30-те години на миналия век, имайки предвид причинения от Сталин масов глад. Говорейки пред хиляди хора на пл. "Свети Петър", папата спомена гладомора, при който са загинали милиони украинци.

"Тази събота се отбелязва годишнината от ужасния геноцид на глодомора, изтреблението чрез глад през 1932-33 г., което е изкуствено предизвикано от Сталин. Нека се помолим за жертвите на този геноцид и нека се помолим за толкова много украинци - деца, жени, възрастни хора - които днес страдат от мъченичеството на агресията", каза той.

В продължение на стотици години украинският език и всяка проява на украинска култура и независима идентичност са били потискани, първо по време на Руската империя на царете, а по-късно и от Съветския съюз, пише OFFNews.

Откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари, Франциск споменава Украйна в почти всичките си публични изяви и няколко пъти предупреждава, че кризата рискува да предизвика използването на ядрени оръжия с неконтролируеми глобални последици.

Миналия месец папата за първи път директно помоли руския президент Владимир Путин да спре "спиралата на насилието и смъртта" в Украйна.