Папата дари камбана на „Знаме на мира“

11:25 - 19 Май 2019
4408
Папата дари камбана на „Знаме на мира“

Папа Франциск е дарил голяма камбана за монумента „Знаме на мира“ и за децата на България, сподели в интервю за в. „24 часа“ Жени Живкова, председател на Фондация „Людмила Живкова - Знаме на мира“. Както е известно внучката на Тодор Живков реши да продължи делото на покойната си майка и да възроди Детската асамблея „Знаме на мира“, създадена от Людмила през 1979 г. като фестивал на детското изкуство под егидата на ООН.

Като символ на Асамблеята е изграден мемориал в парк в подножието на Витоша, по-късно наречен „Камбаните“, първоначално с 68 камбани от различни държави. Днес камбаните наброяват 107, като през годините някои от тях бяха откраднати, но след това възстановени.

Камбаната на папа Франциск, който бе на посещение у нас на 5 и 6 май, ще бъде поставена на монумента до края на месеца. На 8 юни в парка се организира голям концерт по случай 40-та годишнина от първата Асамблея “Знаме на мира”. „Ще се включат групи и танцови състави от много различни училища и школи от страната. Това ще е първото от събитията. От 12 до 26 ноември ще направим изложба си рисунки и фотографии от фонда “Знаме на мира” в галерия “Сезони”, добави Жени Живкова.


Светият отец имал информация, че по време на апостолическата си визата в България през 2002 г. папа Йоан Павел II е подарил камбана на българските деца и затова решил и той да прояви същия жест.

Дъщерята на Людмила Живкова сподели, че първата жена космонавт Валентина Терешкова преди време е подарила камбана на „Знаме на мира“, като същото са направили и космонавти от бившите социалистически страни. „Има камбана на НАТО от времето, когато имаше сесия у нас. Има и от нови държави, които досега нямаха - Индонезия, Австралия. Подарявали са и различни организации, които развиват дейност в подкрепа на деца и млади хора“, разкри още внучката на най-дългогодишния комунистически лидер на България.

Жени Живкова е участвала в първата Детска асамблея през 1979 г., като тогава тя е била на 13 години и е рисувала върху асфалта пред Народната библиотека. „Имам и друга творба, рисувана за асамблеята, която в момента е във фонда в Италианския лицей. Във втората среща на деца през 1980 г. вече бях в щаба на асамблеята. След това пораснах и бях извън възрастта за участие“, разказва модната дизайнерка.


Монументът „Камбаните“ е паметник на културата. Стопанисва се от Италианския лицей и те го поддържат доколкото могат, каза Жени Живкова, която е възпитаник на елитното училище.