Папата лиши кардинал хомофоб от пенсия и апартамент във Ватикана

Реймънд Бърк отдавна критикува Светия отец за плановете му да реформира църквата

Новини
17:33 - 30 Ноември 2023
6240
Папата лиши кардинал хомофоб от пенсия и апартамент във Ватикана

Папа Франциск е предприел действия срещу известния анти-ЛГТБ американски кардинал.

Според AP, папа Франциск е отменил правото на субсидиран апартамент във Ватикана и пенсия на кардинал Реймънд Л. Бърк. Съобщава се, че папата е казал на среща на ръководителите на Ватикана, че Бърк разпространява „разединение“ в църквата.

Бърк, който прекарва голяма част от времето си в родния си щат Уисконсин, отдавна е критик на папа Франциск. По-специално, той хвърли сянка върху папата, правейки неприятни коментари по отношение на гей общността.

Бърк и преди е подписвал писма, поставящи под въпрос позицията на папата, включително предложението еднополовите граждански съюзи да получат благословия. След това, миналия месец, когато папата проведе голяма среща на епископи в Рим, Бърк председателства „контрасинод“ на място близо до площад Свети Петър.

Той отново разкритикува папа Франциск за плановете му да реформира църквата.

Бърк е заемал висока позиция във Ватикана като съдия във Ватикана. Той обаче беше уволнен от тази позиция през 2014 г. от папа Франциск. Мнозина видяха този ход като отговор на критиките на Бърк.

Бърк е втората високопоставена американска фигура в католическата църква, изправена пред порицание през последния месец. По-рано през ноември папа Франциск отстрани от поста епископа на Тайлър, Тексас, Джоузеф Стрикланд. Подобно на Бърк, Стрикланд беше яростен критик на усилията на папата да вкара църквата в 21 век.