Папата отива в Канада, извинява се за насилието над деца

Франциск пожела да отиде на визита около празника на Св. Ана на 26 юли

Новини
17:17 - 13 Май 2022
907
Папата отива в Канада, извинява се за насилието над деца

85-годишният папа Франциск ще направи от 24 до 30 юли посещение в Канада, където се очаква отново да поднесе извинения за насилието, продължило десетилетия в управлявани от църквата интернати за деца от коренното население, предаде Франс прес. Визитата ще е от 24 до 30 юли, като папата ще посети градовете Едмънтън, Квебек и Икалуит, се казва в комюнике на Матео Бруни, шеф на пресслужбата на Светия престол, предаде БТА.

В началото на април Франциск вече поднесе извинения по време на аудиенция във Ватикана за делегати на канадското коренно население, като поиска опрощение от Бога за отчайващото поведение на тези членове на католическата църква. Той изрази тогава желание да се отбие в Канада около празника на Св. Ана, почитана на 26 юли и заемаща специално място в културите на канадските аборигени, за да изрази своята близост с тези американско-индиански етноси.

Намирането на гробове с телата на стотици деца през последните месеци разтърси Канада и мнозина в страната очакваха от папата силен жест. През септември канадската католическа църква официално се извини пред коренните народи. От края на 19-и век до 80-те години на 20-и век близо 150 000 деца от местните етноси са били изпратени насила в над 130 интерната в цялата страна, където са живеели откъснати от семействата си, от своите езици и култури. Хиляди от тях така и не са ги напуснали – според властите между 4000 и 6000. През 2015 г. национална разследваща комисия нарече тази система „културен геноцид“.