Парадокс: Държавата призна, че не може да забрани обирджийските банкомати

Новини
15:31 - 18 Септември 2020
5874
Парадокс: Държавата призна, че не може да забрани обирджийските банкомати

Оказва се, че на практика нито една институция в България няма правомощия да реши серозния проблем с безбожно скъпите банкомати по морските и планинските курорти у нас, които събират 8-кратно по-високи такси от нормалните АТМ устройства

Както вече Lupa.bg извести, банкоматите на американската фирма "Euronet", които са разположени почти навсякъде по морските курорти – Несебър, Слънчев бряг, Равда, Албена и др, удържат между 10 и 15% от сумата при теглене от валутни сметки. Според източник на Lupa.bg 2 такива банкомати функционира и в Пловдив - в Стария град до един от популярните хотели, както и в модерния артквартал "Капана", където по традиция има доста чужденци. Предстояло поставянето на подобни устройства и в центъра на София.

Потърпевш турист разказа миналата седмица как искал да изтегли 800 лв. от евровата си сметка, но за да вземе тази сума, банкоматът предложил да дръпне от сметката му 464 евро (около 909 лв. по централния курс), а два дни по-късно – 466 евро (911 лв.). Тоест, таксата за теглене плюс превалутирането единия ден му излиза 109 лв., а другия – 111 лв., което значи, че удръжката общо възлиза на близо 14% от изтеглената сума. За сравнение, банкоматите на регистрираните в България банки събират за същата услуга около 6-7 евро (13-15 лв.). Проблемът е, че курортите са осеяни със скъпите банкомати, а нормалните почти липсват.

От самата компания пък твърдят, че таксите им са напълно законосъобразни, справедливи, разумни и прозрачни. Те не виждат проблем в начина им на ценообразуване и посочват, че са поставили стотици банкомати в съседна Гърция и в доста други европейски държави. Българският турист Иво Таков разкри пред Lupa.bg, че действително преди около месец е бил ужилен с невероятно висока такса за теглене от подобен банкомат в курортното селце Фурка в облст Касандрия, Гърция, на полуострова Халкидики. Младият мъж изтеглил 50 евро от банкомат АТМ, а от картата му били удържани 7,50 евро. У нас тарифите на устройствата са кажи-речи същите.

Оказва се, че в последните две години нито една институция в България не може да направи нищо срещу космическите такси, защото са напълно законни. На 4 септември в случая се намеси и Върховната административна прокуратура, но и тази мярка не свърши работа. Прокуратурата поиска БНБ и Министерството на финансите да преценят дали да инициират нормативни промени за решаване на проблема. От преценката им обаче излиза, че такива промени са невъзможни.

Позицията на БНБ е, че по случая е необходима именно промяна в законодателството, с която таксата за обмен на валутата през АТМ да се изравни с тази на обменните бюра – максимум 5% отклонение от централния курс на БНБ. Централната банка посочва, че тя е правила проверка на "Euronet" през 2019 г., която е установила, че всички такси се посочват коректно на клиента и той е информиран за това, следователно няма нарушение. Оттук нататък БНБ не може да направи нищо, защото няма правомощия да предлага промени в закона.

Министерството на финансите има такива правомощия, но смята, че законовата промяна, предлагана от БНБ, би била в нарушение на правото на ЕС. Според министерството проблемът трябва да се реши от БНБ с налагане на санкции по нов еврорегламент от 2020 г.

Казусът стигна и до Народното събрание днес. "Предложението за приравняване на тегленето от АТМ, свързано с обмяна, към режима на обменните бюра по Валутния закон и Наредбата за обменните бюра не отчита действащите и пряко приложими разпоредби на правото на Европейския съюз и не отразява различията в естеството на двата типа транзакции и свързаните с тях експлоатационни и други разходи", посочи министър Кирил Ананиев в отговор на поставен му парламентарен въпрос. По думите му обмяната на валута в наличност е обект на национална регулация и не може да се сравнява с обмяната на валута при теглене от банкомат. Според МФ защитата на потребителите може да се търси единствено по линия на прозрачност на таксите и на цената на услугата, за която банкоматите на "Euronet" не могат да бъдат упрекнати.

"Проблемът с прекомерно високите такси за теглене от терминални устройства АТМ на дружеството "Юронет Сървисис" ЕООД и прилагания обменен курс, когато сметката на картодържателя при издателя на картата е в чужда валута, не е национален, а се наблюдава в много държави членки на Европейския съюз и преди всичко в държавите извън еврозоната", посочи още министър Ананиев. По думите му темата е предмет на "регулярно обсъждане" в работните формати на ЕС.

По данни на БНБ към края на юни 2020 г. на територията на България дружеството "Юронет Сървисис" ЕООД оперира с общо 28 броя терминални устройства АТМ – главно в морските курорти и по-малко в София и на ГКПП. От разказите на гражданите и туристите обаче излиза, че реално банкоматите са чувствително повече и човек има чувството, че са дебнат зад всеки ъгъл в част от курортите. Според карта, публикувана от чуждестранен турист във Фейсбук, само в Стария град в Несебър устройствата са 11.

Карта, която посочва къде са разположени обирджийските банкомати по морето. Тя е изготвена от ожилен турист

МФ счита, че единствената възможна мярка оттук нататък е да се повиши контролът по изпълнението на действащото законодателство, макар да не е ясно какво точно значи това.

"Знам, че това касае международна регулация, но все пак ние трябва да обърнем внимание на това нещо, защото наистина няма как да позволим на една фирма да се облагодетелства върху един цял отрасъл. Тази фирма повлиява много негативно на туризма. Аз съм готов, а и моите колеги – ще подкрепим, ако трябва, и законодателна инициатива. Подайте ни някакви текстове, но наистина да намерим разрешение на този въпрос", заяви депутатът от ГЕРБ Димитър Бойчев, който е автор на парламентарния въпрос до Ананиев.