Пари от руски офшорки влизат във фондация на принц Чарлз  

Британският престолонаследник се срещал с олигарх -шеф на банка "Тройка Диалог"

Свят
17:10 - 05 Март 2019
1754
Пари от руски офшорки влизат във фондация на принц Чарлз  

Шеф на Руска инвестиционна банка, срещал се с принц Чарлз, управлява мрежа от офшорни компании, чрез която от Русия са изтеглени милиарди долари, съобщи Би Би Си. Олигархът е бивш шеф на трезора "Тройка Диалог" и се казва Рубен Варданян.  

Мрежата от офшорни компании е получавала пари от дружества, свързани с мащабна афера, сочи разследване. Варданян твърди, че не е пряк участник в ежедневните дела на банката. 

Всъщност парите от офшорни сметки се насочвали и към Благотворителната фондация на Уелския принц за реставриране на историческото имение Дъмфри Хаус в Шотландия.

От фондацията обаче са категорични, че при проверка на даренията на Варданян не е установено нищо нередно.

Мрежата от над 70 офшорни компании беше разкрита при изтичане на информация за 1,3 млн. банкови транзакции, достъп до която получи Центърът по изследване на корупцията и организираната престъпност. Организацията предостави достъп до документите на журналисти от Би Би Си и „Гардиън”.

Оказва се, че в периода между 2009 и 2011 г. Благотворителната фондация на Уелския принц е получила три парични превода на общата стойност от 202 000 долара през литовската банка „Укио”, закрита през 2013 г.

Плащанията са идвали от дружеството „Куантус дивижън” (Quantus Division Ltd), което, както става ясно от публикуваните документи, е било част от мрежа офшорки, използвана за източването на милиарди долари от Русия.

Мрежата е била управлявана от московската инвестиционна банка „Тройка Диалог”, чийто генерален директор е бил Варданян.

В продължение на години Варданян е поддържал филантропски и делови отношения с принц Чарлз.

През 2010 г. банкерът посетил мероприятие в замъка Уиндзор, посветено на арменската култура. Там принц Чарлз говорил за плановете за реставриране на Дамфрис Хаус.

В периода между 2005 и 2011 г. над 3,35 млрд. евро са били насочени към мрежата от офшорни компании, управлявана от „Тройка Диалог“, а са изтеглени 3,5 млрд. евро. Както е видно офшорните дружества са били използвани за анонимно превеждане на пари.

Мрежата от тези компании е била създадена от „Тройка Диалог” за обслужване на специални клиенти, много от които се числят в руския елит. Парите били местени по целия свят, както за делови цели, така и за лично ползване.

Харчели се за най-различни неща – от покупка на недвижими имоти във Великобритания, яхти и произведения на изкуството до купуване на билети за световното първенство по футбол.

Рубен Варданян и партньорите му спечелиха 1 млрд. долара през 2011 г., продавайки „Тройка Диалог” на държавната „Сбербанк”.

От документите, проучени от Би Би Си, става ясно, че средствата официално отивали за заплащане на хранителни продукти, електроника, строителни материали и дори санитарна техника. Само че тези „покупки” са правени от компании, които нямат офиси и служители, което сочи, че не е имало реална търговска дейност.

Други банкови записи показват десетки милиони долари, постъпващи в дружества от мрежата от фирми, свързани с големи престъпления.

Те включват една от най-големите измами, разкривани в Русия – кражбата на 230 млн. долара, открита от руския адвокат Сергей Магнитски. През ноември 2009 г., почти година след разкритията той умира при подозрителни обстоятелства в руски затвор.