Париж открива 33-ите летни Олимпийски игри

Шоуто е като никое друго на досегашните церемонии

Париж 2024
20:37 - 26 Юли 2024
1346
Париж открива 33-ите летни Олимпийски игри

Време е да бъде открит най-големият спортен форум в света, като Париж приема 33-ите летни Олимпийски игри. Предаването по БНТ 1 и Евроспорт стартира в 20:30 часа наше време.

Еуфорията във френската столица и сред спортната общественост е голяма, макар да е компрометирана от рисковете за сигурността на организаторите, спортистите и зрителите. Или поне такива са сигналите в последните месеци.

Париж приема Олимпиадата 100 години, след като го направи за последно и три години след тази в Токио, която трябваше да бъде отложена заради пандемията от коронавирус.

Всичко около откриването ще е съвсем различно от това, което сме свикнали да гледаме на предишните олимпиади, тъй като церемонията за първи път няма да се провежда на стадион. Ще гледаме водно шествие, което ще тръгне от моста Аустерлинц на Запад по река Сена.

Маршрутът е около 6 километра, а в над 100 корабчета, които ще тръгнат по него, ще са настанени всички 10 600 атлети, участници в игрите. Оттам те ще видят забележителности като Нотр Дам, Понт Ньоф (Новият мост) и Лувъра, Дома на Инвалидите, Гран Палас, за да пристигнат на "Трокадеро", в сянката на Айфеловата кула.

България със своите 46 спортисти е в една лодка с делегациите на Бруней, Бурунди, Буркина Фасо и Кабо Верде, като селектирането става по азбучен ред. По традиция ще бъде обърнато внимание на всички държави-участнички, като този път те са 206.