Парижани искат увеличение на заплатите, ако се върнат да работят в офисите

Около 12% от служителите са готови да сменят работата си само заради липсата на гъвкавост

Новини
13:10 - 17 Декември 2023
3564
Парижани искат увеличение на заплатите, ако се върнат да работят в офисите

Служителите в Париж биха напуснали или ще поискат повишение на заплатата, ако получат нареждане да се върнат в офиса през цялото време, пише Bloomberg, цитиран от Investor.

Според допитване на Bloomberg Intelligence само 28% от служителите във френската столица биха избрали да останат на работното си място при съществуващото им ниво на заплащане, ако бъдат уведомени, че трябва да работят в офиса пет дни седмично. Това означава, че работодателите в Париж нямат много варианти за действие.

Допитването, проведено между 15 и 16 ноември сред 250 служители на компании с офиси в Париж, е установило, че 34% по-скоро биха намерили нова работа, отколкото да останат на съществуващата, ако изгубят правото си да работят от вкъщи. Около една четвърт са заявили, че биха останали, само ако получат повишение на заплатата с 20%.

Резултатите показват, че парижките работодатели вероятно ще трябва да продължат да предлагат политики за работа от вкъщи, за да задържат служителите си, или да им плащат повече като компенсация за изгубената гъвкавост.

Около 12% от участниците в допитването ценят своята гъвкавост толкова много, че са готови да започнат нова работа и да приемат намаляване на заплатата с до една пета, за да запазят правото си да работят от вкъщи.

Гъвкавата работа стана по-широкоразпространена по време на пандемията, когато националните блокади принудиха служителите да работят от вкъщи. Политиките за гъвкава работа се запазиха след пандемията и се превръщат в начин компаниите да привличат и задържат таланти. Допитването показва колко много служителите ценят политиките на гъвкава работа и внушава, че те вероятно ще се запазят.

„Работата от вкъщи е много разпространена, 80% от анкетираните имат някаква форма на работа от разстояние“, коментира анализаторът от Bloomberg Intelligence Сирин Бузид. „Очакваме гъвкавостта да се превърне в постоянно решение. Само 7% от участниците в допитването ни считат, че предлагането на хибридна работа ще бъде прекратено до края на годината“, допълва Бузид.

Има някои начини, които работодателите в Париж може да използват, за да върнат служителите в офиса, без да им плащат повече. Преносът на знания и контакти е споменат от съответно 36% и 34% от анкетираните като насърчение да се върнат в офиса. Това показва, че по-добрата работна среда, която насърчава сътрудничеството, може да е от ключово значение. Служителите са споменали също удобствата, благоприятстващи благосъстоянието им, рециклирането на отпадъци, ниските въглеродни емисии и зелената енергия като елементи, които могат да ги върнат.

Някои фактори са извън контрола на работодателите. Около 46% от участвалите в допитването служители са споменали придвижването до работа като най-голямото препятствие пред завръщането в офиса, а мнозина посочват закъсненията, стачките и пътуването във времето като фактори, които ги обезкуражават да се върнат.