Парижани плачат от мерките: Като в затвор сме!

Как да ходим на работа?, питат столичани

Новини
21:47 - 18 Юли 2024
1812
Парижани плачат от мерките: Като в затвор сме!

Не е лесно да живееш в Париж тези дни. В столицата на Франция влезе в сила специалната зона за сигурност заради предстоящото откриване на олимпиадата в петък вечер. Полицейските патрули са навсякъде по двата бряга на реката, както и по мостовете над Сена. Загражденията са над 40 000.

“Тук стана като в затвор”, бе един от коментарите на местните жители, след като стана ясно, че достъпът до зоната е възможен само със специален QR код, който се получава по предварителна заявка.

Най-големи са проблемите за хората, които работят в заградения периметър.

“Нямам нищо общо с олимпиадата, но за да мога да се прибирам без проблем у дома, трябваше цяла вечер да се занимавам с осигуряването на QR код. Нещата определено не са измислени както трябва. Не се интересувам от игрите, а ситуацията в момента е доста притеснителна. Дали хората, които имат навика сутрин да си купуват вестник, са разбрали, че трябва да имат разрешение, за да отидат до будката на Надя на другия тротоар?”, споделя Мари, която живее в сивата зона. Другата е червена.

Има и други мнения. Мари-Клер трябва да ходи повече пеша, защото някои от входовете на метрото са затворени, но е горда с домакинството на Париж, защото “толкова дълго чакахме, за да получим тези игри”.

В червената зона е разрешено свободното придвижване на пешеходци, с велосипед и тротинетки. За автомобили обаче се иска специално разрешение. В сивата зона достъпът е възможен единствено с олимпийски пропуск със споменатия QR код.

Преди два дни бе арестуван мъж по подозрение, че е подготвял атентат по време на игрите. Според медиите във Франция той е симпатизант на крайната десница от източната част на страната.

Арестуваният е администратор на канал в социалната мрежа Telegram с името Френска Арийска дивизия. Именно там той е отправял открити заплахи срещу олимпийските игри.