Парламентът избра Десислава Танева за земеделски министър

121 депутати гласуваха "за" , петима се обявиха "против"

Актуални новини
09:28 - 15 Май 2019
1987
Парламентът избра Десислава Танева за земеделски министър

Десислава Танева вече официално е новият земеделски министър. Кандидатурата й бе гласувана и одобрена от Народното събрание тази сутрин, след като бе приета оставката на Румен Порожанов, подадена вчера. 

Във вторник, в 13,30, премиерът Бойко Борисов изпрати в деловодството на Народното събрание предложението за промяна в състава на Министерския съвет след оттеглянето на Порожанов.

121 депутати в пленарна зала гласуваха за депутатката от ГЕРБ да оглави земеделското министерство, а петима се обявиха "против".

До момента, преди да бъде избрана за член на кабинета, Танева бе председател на земеделската комисия в парламента.

Танева бе номинирана за министър в първото правителство на Борисов през 2009 г., но тогава премиерът Борисов все пак предпочете Мирослав Найденов. 

Експертът по земеделие все пак стана министър, но във второто правителство на Борисов (от 7 ноември 2014 г. до 27 януари 2017 г.). В края на мандата, тя забременя, заради което остана извън състава на сегашния кабинет. ВИП-дамата е майка на близначки и съпруга на кмета на Котел Коста Каранашев.

В първото и третото правителство на Борисов (41-ото и настоящето 44-ото НС) тя е начело на земеделската комисия на Народното събрание.  

Танева е в ГЕРБ от самото основаване на партията. Тя заема поста областен координатор на политическата формация в Сливен. От 2007 до 2009 г. е председател на Общинския съвет в града. През 2009 г. на парламентарните избори, е мажоритарен кандидат и водач на листата на партията в Сливен.

Танева е депутат в последните четири парламента. Председател на земеделската комисия в 41 НС и в настоящото 44-о НС.